Корнелия Нинова резолюция, Истанбулска конвенция

Нинова: За 5 г. нито веднъж не сме си позволили да се бъркаме на Радев, нека сам реши за мандата

Президентът сам да реши на кого ще връчи третия мандат и вместо партиите да се пазарят на кого да бъде връчен той, всяка да излъчи експерти и да се заемем с актуализацията на бюджета. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано 20“.

За 5 г. мандат нито веднъж ние като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега, настоя Нинова.

Президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка. Г-жа Манолова направи предложение до петък да се съберем трите партии и да проведем консултации по три въпроса – да вземем решение помежду си на коя партия да връчи мандата президентът, да разработим приоритети и да консултираме състава на Министерския съвет. Разбираме, че ситуацията е изключително напрегната, но и затови изсиква висока степен на отговорност и разум, коментира Нинова.

Няма как да погазим конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, то е единствено в правомощията на президента Радев. Предлагаме всички да запазим спокойствие и да изчакаме решението на президента. За 5 г. мандат нито веднъж ние като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега, категорична бе лидерката на социалистите.

Ще изчакаме търхпеливо до петък. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори, каза тя.

Първият приоритет на БСП, след като им бъде връчен мандата ще е в 7 дневен срок да излъчат премиер, след това да се наредят приоритетите на кабинета, а накрая и да се избере персонален състав на правителството.

Докато чакаме третия мандат, има въпроси, които не могат да чакат и предлагаме протестните партии и ние да излъчим икономисти, финансисти и експерти по социална политика и вместо да се пазарим кого да излъчим за 3-ия мандат, да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета. Най-важният проблем е това и на държавата, и на хората, настоя тя.

БСП ще участва в разговори с този, на когото бъде мандата, независимо кой е, каза Нинова. Но от партията ще държат на своите приоритети.

Предварително споразумение за приоритети едва ли е необходимо, а и едва ли ще ни стигне времето, категорична бе тя. Нинова обаче подчерта, че с по-голяма спешност през тази седмица е гледането на бюджета.

 

- реклама -