Нинова след среща с производителите: Има олио да залеем цялата страна

Има олио да залеем цялата страна. Това заяви вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова след среща с производителите на продукта.

Разговорът се състоя в Министерството на икономиката индустрията, предаде dariknews.bg.

„Общото мнение е, че има достатъчно количество произведено олио. Има наличности на слънчогледово семе. Преработвателите работят нормално. Няма дефицит на пазара. Има олио да залеем цялата страна. Няма нужда от презапасяване. Създава се изкуствена паника. Повишеното изкупуване води до увеличение на цената“, заяви Нинова.

Мъж почина в Бургас, докато чака на опашка за олио

„Обръщам се към всички: Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази паника вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега така ви манипулират с олиото. Утре с нещо друго. Слънчогледовото семе е гарантирано, производството на олио също, предприемаме мерки спрямо спекуланти. Мислете разумно и не се поддавайте на манипулации“, допълни тя.

Срещата едва броени часове след поредната проява на паника заради вдигащите се цени на олиото. В цялата страна магазини на една хранителна верига се оказаха обсадени заради промоционална цена, обявена от тях, за продукта. Пред тях се извиха огромни опашки, като се стигна дори да трагични ситуации.

77-годишен мъж почина, докато чака на опашка за олио в един от големите хипермаркети в комплекс „Славейков” в Бургас.

Опашката за олио е била дълга около 300 метра. След дълго чакане мъжът е починал до палети с олио, съобщи NOVA. На място е дошъл екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта.

- реклама -