корнелия Нинова, мерки, министър, икономика, бизнес

Нинова: Ще предложим компенсации за бизнеса след наложения мораториум на цените за бита

В краткосрочен план ще бъде разработен компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с наложения мораториум върху цените на тока. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с работодатели.

Основната цел е да се осигури предсказуемост за българския бизнес в условията на здравна и енергийна кризи, изтъкна тя.

Нинова добави, че е привърженик на мораториума, защото той помага на домакинствата, но влизането му в сила трябва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, ЕСО-сектора, ВиК дружествата и останалите засегнати.

До дни ще конкретния механизъм ще бъде обявен. В момента се текат разговори по темата с министър-председателя и министъра на финансите.

И Нинова, и работодателите са единодушни, че обезщетенията трябва да започнат още от този месец, защото в противен случаи има бизнеси, които ще затворят.

Освен това мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ковид кризата, които действаха и досега 80/20 и 60/40 ще продължат да работят и след първи януари.

Като средносрочни цели на срещата е договорено да се положат реални усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса. Внесени са предложения от работодателите и икономическото министерство започва да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финаНсиране на малките, средните и микро- предприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

- реклама -