Нинова се закани: Няма да подпиша за оръжие за Украйна

Ако НС реши да предоставим оръжие за Украйна няма да подпиша разрешителното за това. Тази закана направи пред БНТ вицепремиерът и соцлидер Корнелия Нинова. Именно в правомощията и на вице и министър на икономиката е подписването на разрешителното. „Ако искат, да ме сменят!“, заяви Нинова.

Тя изтъкна, че подобно решение на Народното събрание

би усложнило изключително много обстановката.

„Предстои парламентът да вземе решение за оръжията за Украйна, но ако го реши и ни задължи – вече става сложно. Ако НС вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие.“ – каза Нинова.

Тя заяви, че обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е „последна и крайна стъпка“. Равнозначна на скъсване на дипломатическите отношения с Русия. От социалистическата партия са се противопоставили на това веднага след като вицепремиерът Асен Василев обяви, че подобна възможност се обсъжда. По думите на Нинова нито една европейска държава към момента не си е изгонила руския посланик. Причината е, че по този начин би скъсала всякакви отношения с Русия.

Лидерът на БСП обяви, че партията ще се противопостави на закупуването на нови 8 изтребители F-16 от САЩ. Защото по изчисления на социалистите в този момент държавата няма как да отдели средства за това.

Нинова призова коалиционните си партньори от „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“

да намерят начин да потушат напрежението помежду си.

„Единственото, което ме тревожи, е напрежението между ИТН и ПП. То трябва да намери своето решение. Защото, ако по всеки казус се стига до такава ескалация, взаимни обвинения и обиди, това не е работещо за важните неща“, заяви тя.

Тя определи издигането на две кандидатури, които са и партийни, за управител на БНБ като грешка. По думите ѝ премиерът Кирил Петков е готов да оттегли кандидатурата на „Продължаваме промяната“, но от „Има такъв народ“ не са склонни на компромис.

„Смятаме, че решението е изтеглянето на двете кандидатури и предлагането на нов общ кандидат – независим банкер или експерт. Но условието, за да седнем четирите партии и да обсъдим имена на хора, е двете кандидатури да бъдат оттеглени. Кирил Петков е склонен да го направи, но колегите от „Има такъв народ“ не мърдат.“ – каза Нинова.

Според нея би било неразумно от страна на „Има такъв народ“ да бойкотират заседанията на парламента като това ще доведе и до тежки последици за самите тях.

„Едно такова невлизане в пленарната зала значи липса на управляващо мнозинство в Народното събрание и невъзможност да се вземат решения. Мисля, че всяка партия, която си позволи такова поведение, ще загуби.“ – каза Нинова.

По темата за отношенията ни с Република Северна Македония вицепремиерът потвърди, че не е ставало нито за миг въпрос да се променя коалиционното споразумение, в което пише че правителството потвърждава единната позиция на България, приета от 44-то Народно събрание.

„На срещите ни с еврокомисаря по разширяването съм заявила нашата позиция – не можем да дадем път за преговори докато Северна Македония не изпълни двустранния договор с България, докато не се отчете историческата истина и не спре омразата и дискриминацията спрямо българите там.“ – каза Нинова.

- реклама -