Нинова: Състоянието на здравеопазването е катастрофално. Внасяме вота в понеделник. – ВИДЕО

Единодушни сме, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в централата на партията с представители на Националното сдружение на общинските болници.

 „Предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и в здравния модел, а промяна във финансирането на модела или по-скоро търсене на източници за дофинансиране, чрез събиране на допълнителна задължителна здравна застраховка. Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване”, подчерта Нинова.

От БСП представили и предложенията си за реформа. Най-остро от сдружението, по думите на Нинова, поставили въпроса за кадрите, особено в малките, отдалечени места, общински болници и т. н. „Една от темите, които обсъждахме е острата нужда от кадри, защото каквото и да се направи в здравеопазването, като няма лекари и медицински сестри, въпросът остава нерешен“, каза Нинова. „Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България”, съобщи лидерът на БСП.

Сред обсъжданите теми са били и високите цени на лекарствата и начините да се помогне на бедните хора и на хората в затруднение да си плащат лекарствата. „Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарства”, обясни лидерът на БСП.

Тя потвърди, че ако всички срещи вървят така, както са уговорени и планирани, последната трябва да е в понеделник сутринта с БЛС. Веднага след това – в понеделник следобяд, социалистите внасят в парламента вота на недоверие.