Нинова, Буруджиева, съдебно дело,
Снимка: ПловдивПрес

Нинова съди политически анализатор за изказано мнение, сметките на Татяна Буруджиева са запорирани

Гражданско дело срещу политолога доц. Татяна Буруджиева заради интервю пред ПловдивПрес е завела председателката на БСП Корнелия Нинова.

Дела срещу медии не са рядкост, но случаят, в който политик съди политически анализатор за мнението му, е безпрецедентен.

За делото съобщи пред медията доц. Буруджиева, пише изданието.

Преди дни журналистът Калина Андролова съобщи, че Нинова е завела дело срещу нея заради критични статуси, публикувани в профила ѝ във Фейсбук. Като компенсация иска 12 хиляди евро.

Интервюто със заглавие „Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Нинова нанесе тежък удар срещу репутацията на БСП“ е от 19 юни 2019 година. В него се анализират процесите в БСП около 49-ия конгрес на партията, който се поведе на 16 юни същата година. Тогава Корнелия Нинова оттегли обявената преди това оставка като лидер и се обърна към опозицията с думите „Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза! Не внасям в конгреса своята оставка.“

В исковата молба на Нинова пише, че са нарушени чл.32, чл. 39, ал.2, чл. 57, ал.2 от Конституцията, а Буруджиева е „упражнила свободата на словото с цел накърняване правото ми на чест, достойнство и добро име“.

Нинова твърди, че текстовете са ѝ причинили стрес и притеснение да не би хората да им повярват.

„През нощта се сещам за интервютата и как същите се коментират между колегите, включително и в парламента, от което ме обзема ярост и се чувствам безсилна. Постоянно мисля за широкия отзвук, който казаното има в обществото, което влоши качеството на съня ми. Поради безсънието през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работата си. На моменти се хващам, че губя концентрация.

Възмущавам се, че трябва да давам обяснения относно разпространените неверни факти, и това ме отклонява от преките и непосредствените ми задачи. Непосредствено след прочетеното се затворих в себе си, нямах желание да общувам с приятели и познати, защото се чувствах притеснена, потисната, ядосана от обидните, клеветнически твърдения. Станах нервна и притеснена, заживях с постоянен страх…“, описва Нинова преживените болки и страдания.

Политологът доц. Татяна Буруджиева призна, че срещу нея се води гражданско дело от председателя на БСП Корнелия Нинова по повод нейно интервю.

Това заяви самата тя в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Запорирани са ми сметките. Заради това дело не получавам заплата“, разкри Буруджиева.

„Благодаря на приятелите, които имам и които ми осигуряват правна защита“, сподели в ефира тя.

„Вероятно поводът е нещо, което вижда г-жа Нинова в качествата си на гражданин“, обясни политологът.

Дела срещу медии не са рядкост, но случаят, в който политик съди политически анализатор за мнението му, е безпрецедентен.

Тя увери, че няма как да спре да упражнява професията заради това дело. Политологът уточни, че две интервюта вероятно са причина Нинова да заведе дело, което в същото време е неоснователно, защото никога не е коментирала личността не само на партийния лидер, но и на друг политик.

Колегата си защити и Даниел Смилов.

Не може да се съди човек за критично мнение. В интервюто на Татяна Буруджиева има критични оценки за Нинова, но те не са основание за съдебни искове. Не може лидер на основна партия да не знае разликата между свобода на словото и клевета или обида, пише във Фейсбук Смилов.

- реклама -