БСП, Нинова, Добрев, избор
Снимка: БГНЕС

Нинова с най-много номинации за лидер на БСП, Добрев на второ място

Корнелия Нинова е получила най-много номинации за поста председател на БСП.

Тя е получила 285 предложения, срещу Кирил Добрев, който е получил 144.

Петима ще участват в надпреварата за лидерския пост в партията – столетница. Това са Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков.

Това съобщи Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на пряк избор за председател на БСП.

Войнов уточни, че крайният срок за подаване на декларации за участие е бил до 6 август. „В регламентирания срок 7 кандидати подадоха своите декларации, с които се съгласиха да се кандидатират за председател на БСП. Оказа се, че от тези 7 кандидати 5-ма отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж. Днес с решение на Централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани

Той уточни, че предизборната кампания за тях започва на 13 август и тя ще продължи до 10 септември. Изборът ще се състои на 12 септември.

Снимка: БГНЕС

Всеки от петимата кандидати ще има право на представяне в партийните медии – вестник „Дума“ и БСТВ, като редът ще бъде определен чрез жребий, който ще се тегли в понеделник.

БСП ще провежда информационна кампания за прекия избор, в която ще бъдат изработени 3 клипа, обясни Вяра Емилова, която е секретар на червената ЦИК.

Петимата кандидати ще имат общ плакат и обща брошура, в която всеки от тях ще бъде представен със снимка, биография и послания.

За да е легитимен прекият избор, в него трябва да са участвали повече от половината социалисти. По данни на структурите към 31 декември 2019 г. общият им брой е бил над 80 хиляди. 17 август е срокът за съставяне на избирателните списъци от секционните комисии, които ще се предават на ОИК и РИК, а те до 10 септември трябва заличат починалите.

- реклама -