Нинова
сн. БГНЕС

Нинова пред 50-ия юбилеен конгрес на левицата: БСП е единствената нелидерска партия в България

С кворум от 793 делегати започна 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Общият брой на делегатите е 976. Форумът бе открит от лидера на БСП Корнелия Нинова в НДК. В зала 1 прозвучаха химна на България, този на ЕС и на Интернационала.

За пръв път конгреса няма да избира партийния лидер.

сн. БГНЕС

Конгресът се провежда две седмици след първите преки вътрешни избори. На тях Корнелия Нинова бе преизбрана с гласовете на 80% от близо 54 хиляди гласували.

сн. БГНЕС

Нинова: БСП е единствената нелидерска партия у нас. БСП направи за първи път пряк избор на председател. В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България.

„Преди да погледнем към следващите 4 години нека оценим отминалите 4. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме“, заяви червената лидерка в своя отчет.

Нинова посочи, че първата им цел през 2016 г. е била да обявят правителството на Борисов за вредно за държавата, и че я води към катастрофа.

„Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвяните алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която създадохме и ние започнахме първи и вече е утвърдена в българския парламент“, отчете Корнелия Нинова.

БСП
сн. БГНЕС

Тя обърна внимание, че групата е предложила създаването на десетки временни комисии, които да проучат неизплатените заплати, замърсяването на питейните води, корупционни практики и други.

Групата ни активно се възползва от възможността си да се обръща към Конституционния съд. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на Народното събрание. До момента 4 от исканията ни са уважени. Предстои решаването на две от делата. В обобщение – парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци“, заяви Нинова и продължи: „Преди 4 години казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов“, каза още Нинова и отчете, че това би било пагубно за България и за БСП.

Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ губи ролята си в активния политически живот.

„Най-важното – моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Не излъгахме 1 млн. българи, които повярваха, че ние сме алтернатива. Знаете, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме. Не се продадохме и не се предадохме и това дължим на всички вас – социалистите в цялата страна. Благодаря ви, благодаря ви! Заедно доказахме, че политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората“, коментира Нинова.

сн. БГНЕС

Тя посочи, че третата цел е била алтернативния план за управление на страната.

„Изпълнихме го – имаме нашия план „Визия за България“, каза Нинова и отчете, че това не е кабинетен документ. „Обърнахме се към всеки наш сънародник с каквато възможност разполага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес. Това беше процес, а не еднократен акт. В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България„, каза още лидерът и добави, че четвъртата им цел е била да вдигнат БСП на крака, което се е случило.

„Изпълнихме го. Победихме на президентските избори, увеличихме депутатите си с българския парламент. Единствената партия сме, която увеличихме евродепутатите си“, посочи Корнелия Нинова и подчерта ,че са увеличили и кметовете и общинските си съветници на местния вот.

Тя изтъкна, че петата задача е била промяната в партията. Според нея, когато имаш претенция да променяш България, трябва да дадеш личен пример.

„Тази реформа издържа проверката на времето“, добави Нинова и обеща:

„Ще направя всичко по силите си, за да изпълня доверието на социалистите с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила в България“, заяви червения водач и увери, че ще се бори за разделение на властите, свобода на словото, справедливост, държава в помощ на икономията, нова структура на земеделието и нов модел за финансиране.

Най-важната задача пред първото заседание на 50-ия конгрес на партията е да избере членове на Националния съвет.

Делегатите на 50-ия конгрес ще трябва да изберат и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

На вниманието на делегатите се поставят резолюция срещу проявите и настъпването на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация за развитието на БСП.

- реклама -