Нинова: Правителството да не натоварва работещите с още допълнителни плащания

Не е коректно правителството да натоварва работещите с още допълнителни плащания, а да не плаща онова, което то е длъжно да плати – на пенсионери, на държавна администрация, на деца. Те не плащат вноската, която по закон трябва да внесат. От там има един недостиг в здравната каса от около 1, 2 млрд. лева“. Това заяви Корнелия Нинова след среща с Националната пациентска организация.

Това е поредната среща, на която се обсъждат предложенията на левицата за здравна реформа и внасянето на вот на недоверие по тема здравеопазване.

„Г-жа Нинова е права, че държавата отдавна не плаща в пълен размер това, което трябва да плаща. В момента финансовият недостиг в системата се компенсира от болните хора. А той трябва да се събира на солидарен принцип, за да може, когато човек се разболее, да не се налага да доплаща такива огромни суми .“ Това каза председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

 

В петък Корнелия Нинова се срещна и с Асоциацията на застрахователите в България. По думите й, те не са съгласни да застраховат за 12 лв. пациентите.

„Предложението на министър Ананиев застрахователите да доплащат 12 лв. е неприемливо и невъзможно. Те казаха, че с тази застраховка е невъзможно да поемат рисковете, които трябва да покрият“, заяви Нинова. Тя добави, че според застрахователите системата е неработеща се нуждае от спешни промени.

„Не можеш да тръгнеш на такава драстична крачка и да не говориш с  общопрактикуващи лекари, с пациентски организации. Това е абсурдно като подход за правене на реформа. Ние чухме много разумни аргументи, одобрения на наши предложения, така че продължаваме да действаме до понеделник, когато ще се срещнем с Българския лекарски съюз и с това приключваме извънпарламентарните консултации – както по вота на недоверие, така и по предложените варианти от правителството“, обясни Нинова.

- реклама -