Нинова Йончева БСП ГЕРБ Борисов избори

Нинова отрече от БСП да готвят втора афера Костинброд

Лидерът на левицата Корнелия Нинова отрече, че БСП подготвя афера тип „Костинброд 2”.

Премиерът Бойко Борисов вчера изрази именно такова съмнение.

„Г-н Борисов управлява чрез всяване на страх. В този случай си търси оправдание за загуба, която им предстои”, допълни Нинова.

„Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена в закон и става ненаказуема. Когато започнеш да говориш за това, борбата срещу корупцията се превърна в заплаха за националната сигурност“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ.

Променят закони, за да получат облаги. Това е модел. Ние искаме да променим този модел“, посочи още Нинова.

„Вчера с изненада прочетох, че зам.-предателят на КОНПИ, който е сред тези- с недекларираните тераси, е бил на среща при главния прокурор за разследването на офшорните сметки и задграничните имоти. Шефът на КОНПИ, който беше също замесен, му изтича отпуската и ще се върне на работа. Цветанов беше освободен от парламента, а остана председател на предизборния им щаб. Това не променя модела“, заяви Нинова.

По думите й  три неща трябва да бъдат направени, за да се реши този проблем.

На първо място- нов закон за КОМПИ и нов орган, а левицата е внесла такъв в НС, европейска прокуратура с Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България, но избрани прозрачно, както и промяна в българските институции, в това число контрол на прокуратурата.

„На КСНС при президента главния прокурор представи впечатляващ доклад с брой образувани досъдебни производства, повдигнати обвинения, внесени обвинителни актове- ако го четеш, ще кажеш всичко е прекрасно. Но в хората има усещане за липса на справедливост. На книга е едно, но няма справедливост“, каза Корнелия Нинова в отговор на въпроса- дали вярва на прокуратурата.

Корнелия Нинова се обяви категорично за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от средната работна заплата.

„В България, това би означавало 660 лева. „Освен минимална европейска пенсия е нужно преизчисляване на всички пенсии в България. Не може пенсионерите да продължат да живеят по този начин. Вижте какво става в Гърция. Бяха в тежка криза, а имат решение за 13 пенсия, намаляване на ДДС на храните и лекарствата. Значи е възможна такава политика, каквато ние предлагаме в България. Просто трябва да се намерят механизмите и един от тях е да се ограничат течовете на пари“, обясни Корнелия Нинова.

На въпрос, дали депутатите от БСП ще се върнат на работа в Народното събрание, Нинова каза, че решението за това е на Националния съвет на левицата. „Мисля, че ще има предсрочни избори. Този начин на управление не може да издържи. 9 оставки за две години означава, че целият кабинет е прояден от корупция“, каза Корнелия Нинова.

Гост на бТВ беше и водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Тя заяви, че Борисов е прав като отрича собственост на къща в Барселона.

„Борисов е прав, като казва, че къщата в Барселона е на друг човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма „EMA BGS SL“, управител на която е била Йовчева“, каза Йончева и добави, че левицата иска да бъде разследван пътят на 1,7 млн. евро.

Тя обясни, че по разследване на левицата парите са постъпили от офшорна кипърска фирма, на която собственикът е безработен.

„Представителите на тази фирма са двама души. Единият е Иван Саздов, управител на „Tенис клуб Банкя“ ЕООД. Вторият човек е негов съдружник – Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“. Тя добави, че БСП не се интересува от личния живот на Борисов, но иска от главния прокурор да направи проверка по случая. „Искаме да разберем, дали Радослав Иванов не е скритото и подставено лице на премиера Борисов за правене на бизнес“, добави по темата Йончева.

Йончева е убедена, че Брюксел знае какво се случва и в Румъния и България и припомни, че Лаура Кьовеши е преследвана в страната си заради разследванията й. „Нямам никакво съмнение, че хората, подали сигнал в прокуратурата срещу мен, в лицето на Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев, ще понесат отговорност“, каза Йончева.

 

- реклама -