Корнелия Нинова, БСП, Истанбулската конвенция, коалиционно споразумение, БСП

Нинова отрече да се гласи за председател на НС и отказа да отговаря на въпроси

В кратко изявление председателят на БСП Корнелия Нинова отрече слуховете, че има договорка между четирите формации, които преговарят за съставяне на правителство, за избиране на председател на Народното събрание на ротационен принцип. Отрече и информацията, че тя ще бъде първият такъв председател.

„От едно писмо от партия излезе информация че 4-те партии сме 7 договорили за ротационен принцип на председателя на Народното събрание и аз ще съм първият. Това категорично не отговаря на истината“, обяви категорично Нинова.

Корнелия Нинова заяви и че категорично не отговарят на истината нито едно от имената, за които се говори, че БСП ще предложи за министри или членове на правителството под друга форма.

„Нито едно от спряганите имена не отговаря на истината. Тези имена не са обсъждани вътре в партията, ние сме партия с ред и правила“, каза лидерът на БСО.

Председателят на БСП в оставка призова да се проведе обещаната „лидерска среща“, на която да се обсъди и подпише коалиционно споразумение.

По думите на лидера на „червените“, за да може депутатите на БСП да подкрепят бъдещото предложение за правителство, коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено от Националния съвет на партията.

„При нас такива решения не се вземат нито от председателя, нито от работни групи. Сред като получим проекта за коалиционно споразумение, свикваме другата седмица присъствен Национален съвет, след това ще се обсъждат постове“, каза Нинова.

Тя отново заяви, че БСП е „за“ формиране на стабилно правителство:

„Потвърждаваме отново волята си да има редовно правителство и ще положим всички усилия, не участваме в задкулисни договорки“, категорична беше Корнелия Нинова.

След като направи изявлението си, Нинова отказа да отговаря на въпроси на журналистите.

Припомняме, че за договорката председателят на парламента да се избира на ротационен принцип стана ясно от писмо, изпратено до членовете на ръководството на ДСБ. В него те са призовани да кажат предложенията си за имена на министри, които трябва да станат част от правителството.

- реклама -