Нинова остава лидер на БСП, отхвърлиха оставката й

Корнелия Нинова остава начело на БСП, след като конгресът на партията отхвърли оставката й.

Гласуването беше проведено на закрито за медиите заседание. 415 от делегатите гласуваха против оставката. 165 „за“. 15 делегати са се въздържали.

Част от делегатите твърдяха, че гласуването на оставката на Нинова е противоуставно. Причината е, че основният документ на партията предвижда при подаване на оставка на лидера тя само да се констатира от конгреса.

Вотът не е изненада, тъй като още дни преди форума тръгна подписка оставката на председателката на социалистическата партия да бъде отхвърлена.

Самата Нинова подаде оставката заради катастрофалните резултати на БСП на последния парламентарен вот. На него Столетницата остана чак на четвърто място.

На заседанието на конгреса Нинова потвърди оставката си.

В речта си днес обаче соцлидерът оправда резултатите от вота с „обективни и субективни фактори“, сред които и вътрешни борби.

Преди речта й избухна скандал заради отказ на конгреса да гласува почивка. Тя беше  поискана, за да може социалистите, които желаят, да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова. 384 от делегатите гласуваха „против“, а 111 се въздържаха.

Предложението за почивка направиха Светлана Шаренкова и Весела Лечева. И двете упрекнаха соцръководството, че не е променило графика и датата на конгреса, при все, че е имало достатъчно време за това.

„Имахте време цялото ръководство да промените графика и датата“, заяви Лечева и напомни, че от 1992 насам встъпването в длъжност на българския президент се провежда на тази дата.

ЗА ПОСМЕШИЩЕ

Междувременно по-рано през деня бившият соцлидер Сергей Станишев заяви, че ако партията не констатира оставката на Нинова ще „стане за посмешище“.

„Ако конгресът на БСП не констатира оставката и не започне подготовка за пряк избор на нов председател, партията ще стане за посмешище“, коментира той пред БНТ.

По думите му това би било голяма грешка и за самата Корнелия Нинова в личен план. И би обезсмислило свикването на конгрес на партията.

„Засега чувам повече конформизъм и удовлетворение, че сме във властта, отколкото тревога и осъзнаване на дълбочината на проблемите“, каза той. Станишев посочи също, че е разтревожен за бъдещето на партията. Причината е, че за 4 години са изгубени близо 700 000 избиратели.

- реклама -