Корнелия Нинова, уговарят, партия, Кирил Петков, Асен Василев
кадър: bTV

Нинова: Опитват се да убедят наши членове да подкрепят бъдещата партия на Петков и Василев

За опит за всяване на разделение в редиците на БСП съобщи пред bTV лидерът на партията Корнелия Нинова. По думите й има хора, които разговарят с членове на левицата и се опитват да ги убедят да подкрепят бъдещия политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Имаме информация от наши структури, че ходят хора и опитват да убедят наши членове за участие в новия политически проект. Няма да има резултат“, коментира Нинова.

Попитана свързани ли са с президента тези хора, тя отговори с думите:

„Няма да отговоря на този въпрос, защото не искам да правя интриги“.

Нинова обаче потвърди решението на БСП да подкрепи Румен Радев за втория му мандат като президент.

„Националният съвет изрази подкрепа за номинацията за кандидати за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова, но тепърва започват стъпките за подкрепата. Сигурна съм, че ще има много номинации“, добави лидерът на БСП.

„Ще правим номинация за президент и вицепрезидент. Подкрепата за Румен Радев е изразена от Националния съвет, но трябва да мине през уставните процедури“, уточни тя.

Но все пак настоя да се разбере подкрепя ли президентът бъдещата партия на двама от министрите си, или не.

„За нас е важно подкрепя ли президентът тази партия или не“, добави тя.

Работата на Народното събрание Корнелия Нинова описа с думите, че нито една от партиите на протеста не се е опитала да промени досегашния модел на управление.

„Два пъти гледаме едно и също, дано не го гледаме и трети път. Много колеги отчитат липса на диалог, разум, отговорност. Аз мисля, че имаме три големи проблеми на равнище държава. Първо – задкулисието продължи да управлява и в последните два парламента. Това е нещо, срещу което всички се обявявахме. Второто – и двата парламента не посегнаха на модела нито на милиметър. Третият проблем е, че това, което правехме в парламента, се различаваше от живия живот в България“, изтъкна тя.

„Два парламента не пипнахме модела. Една група хора седят някъде на тъмно, дърпат конците на институциите и депутатите, приемат се решения в полза на тези хора, те богатеят, народът беднее. Това е най-опростеното обяснение. През тези два месеца нищо от този модел не беше пипнато. Например, моделът на здравеопазването – за това време не пипнахме нито един закон, който да промени този модел“, посочи лидерът на левицата.

И допълни:

„Партиите на протеста го докараха до там сега да се борим за един глас да се смени охраната на Гешев, вместо да се смени главният прокурор. И този модел не се пипна в същността му. Два месеща този парламент не намери време да гледа Закона за съдебната власт“, каза още председателят на БСП.

Тя предупреди, че всичко това ще се отрази върху живота на българите.

„За мен проблема на проблемите днес са цените на газ, ток, парно, вода и т.н.“, изтъкна лидерът на левицата и определи това като катастрофа за българските домакинства.

„Актуализацията на бюджета нямаше да стане, ако не беше БСП. Поискахме актуализация на 12 април за пръв път. Тогава всички ни скочиха“, припомни тя хронологията и отчете, че сериозните разговори започнали сред едно нейно появяване на парламентарната трибуна на 3 септември.

- реклама -