Нинова обвини правителството в паралелна държава, според Цветанов мандатът е стабилен – ВИДЕО

Най-яркият пример за паралелна държава е правителството – едно политическо споразумение за политики за пред хората и друго, тайно, за пропорции във властта. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на БСП

„Преди 4 месеца ГЕРБ и Обединени патриоти съставихте правителство, което щеше да работи в името на прозрачност, стабилност за България, борба с корупцията и увеличаване на доходите“, каза Нинова.

„Тогава ние от БСП заявихме, че това е безпринципен съюз за власт, постове и пари, а не за правене на политики“, категорична бе Корнелия Нинова.

Според Нинова думите на БСП са се потвърдили само 4 месеца по-късно.

„Вицепремиерът Симеонов заяви: „Напоследък нямаме диалог с Борисов. Министърът на туризма Николина Ангелкова и подчиненото ѝ министерство крият информация от мен за концесиите по Черноморието, които се държат от знакови имена и групировки и конкурсите се печелят със съмнителна документация. Корупцията в туризма е по високите етажи на властта”, цитира Нинова. Тя запита какво става в правителството „Борисов 3”?

„Дължите отговори. Вижте си Доклада за националната сигурност. Държавата е изправена пред огромни предизвикателства – демографска катастрофа, влошено здравеопазване, отпадащи ученици, неравенства, бедност, престъпност“, каза Нинова.

Тя припомни, че от ОП се обявиха за премахване на клас „прослужено време“, с което се намаляват доходите, а не се увеличат, както обеща правителството. ГЕРБ го подкрепи, но после се отрече. Има противоречия и за заплатите за полицаите между министър и зам.-министър, подчерта Нинова.

„Знам какво ще ми отговорите, сега ще кажете Пламен Орешарски, Тройната коалиция, Тодор Живков и до хан Аспарух, че е минал Дунава, са виновни за корупцията и това, което се случва днес в управлението. Дайте отговори какво правите на прага на председателството и какви проблеми решавате“, призова лидерът на БСП.

Ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачността. Това увери председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Според Цветанов днес страната ни се нуждае от конструктивен диалог, защото ни предстои председателство. „Във всички тези мероприятия, които са планирани за провеждане от българския парламент, нека да бъдем единни”, призова Цветан Цветанов.

„Ние сме в началото на един стабилен управленски мандат, който залага на прозрачността, който залага на тази ефективност, която действително ще даде добавена стойност за развитието на регионите. Там трябва да фокусираме вниманието си, а не за това, което е казал вицепремиерът Симеонов“, убеден е председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той посочи, че се правят постоянни коалиционни срещи. „Вчерашният ден сме направили политически съвет и действително сме отчели и тези слабости, които бяха допуснати през последните няколко седмици”, заяви Цветанов.

В отговор на декларацията на Корнелия Нинова, Цветан Цветанов посочи, че няма да говори за миналото, защото всеки си е направил извода, когато е упражнявал правото си на вот. Но ще изброи факти от резултатите на днешното управление. Сред тях са намаляване на контрабандата на цигари до 7%, увеличаване на минималната пенсия, от догодина ще се заделят повече средства за образование.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ по-смисленият дебат трябва да бъде за бъдещия проектобюджет. Убеден съм, че в него ще се намерят повече средства за отбрана и сигурност, заяви Цветанов.

От мен лични нападки няма да чуете, защото съм си извлякъл поуки. И знам, че това не е добре за политиката, нито за тези, които гласуват за нас, призна председателят на ПГ на ГЕРБ.

Нека отчетем днес, че страната ни има икономически растеж от 3,6 за първото полугодие и той се очаква да е към 4% към края на 2017 г., призова Цветан Цветанов.

- реклама -