Нинова БСП евроизбори документи ЦИК шеф КПКОНПИ

Нинова: Не подценявайте евроизборите, те могат да дадат началото на промяната

Европейските избори могат да сложат началото на промяната в България. Не просто една партия да си тръгне, а друга да седне във властта и да продължи по старому. Може да започне промяната на модела през последните 30 години.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Заедно със свои съпартийци Нинова внесе 6 хил. подписа в ЦИК за регистрацията на БСП за предстоящите европейски избори, като видя символика в това, че партията ѝ получи шести номер във входящия регистър. След като депозира документите на партията, Нинова отправи призив към всички българи у нас и в чужбина: „Гласувайте! Европа не е нещо далечно и незначимо. Много е важно какви хора ще изпратим там. Не просто да получават високи заплати, а да защитават българския интерес“.

 

Лидерът на левицата заяви, че партията няма намерение да напуска ПЕС (Партия на европейските социалисти), нито пък от ПЕС ще изключат БСП.

Корнелия Нинова коментира и думите на премиера Борисов от вчера, според когото КСНС при президента Радев е бил „предизборен подарък за БСП“, а целта е била законова промяна, според която шефът на КПКОНПИ да се назначава от държавния глава. „Антикорупционният закон, който предложихме не е нов. Точно преди една година ние водихме тази дискусия. И тогава, и сега оставаме на същото мнение – различните власти трябва да имат своите представители там, за да има взаимен контрол на институциите. Това е принципен въпрос. Днес мнозинството е на ГЕРБ, а президент е Румен Радев, а утре може ситуацията да е различна“, обясни Нинова.

Според нея този антикорупционен закон вече е дал своите дефекти.

„Пламен Георгиев, назначен от Цветанов, трябва да го проверя, като самият Пламен Георгиев е в конфликт“, аргументира се тя с разразилия се скандал с имотите. Лидерът за левицата още веднъж заяви позицията на партията, че шефът на антикорупционния орган трябва да се назначава от президентската институция, без оглед на личността на държавния глава. Въпреки че от БСП внесоха искане в парламента за отстраняване на Пламен Георгиев, депутатите от парламентарната група няма да влязат в зала при обсъждането и гласуването.

- реклама -