Нинова: Навсякъде се шушука, че машините могат да променят вота

Нинова: Навсякъде се шушука, че машините могат да променят вота. „Машинното гласуване ограничава конституционното право“, заяви тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред bTV предложението на партията за връщането на хартиените бюлетини.

„Когато предложихме хартиените бюлетини,

реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините могат да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха „дневникът е подправен“? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване“.

„Подкрепихме Вежди Рашидов, за да извадим

България от евентуална много тежка криза. Той не е избран като представител на една партия. Избрахме го, за да не блокираме държавата“, обясни тя.

„Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Ние няма да приемаме такова правителство“, коментира лидерът на левицата.

По думите й в 48-ото НС се говорило вече

за „коалиция на войната“ – ГЕРБ, ДБ и ПП, които ще искат да внесат предложение за военна помощ за Украйна.

Тя обясни, че с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ги свързват борбата с корупцията и промяната в съдебната система.

„Тук сме на една позиция. Ако ДБ поставят

условие износа на оръжие към Украйна, няма да сме съгласни. За нас това е риск. Мирът е по-важен. Предполагам, че ще има плаващи мнозинства, което означава политическа нестабилност. Би трябвало бюджетът да ни обедини. Тук всички сме категорични, че е необходимо“, добави Нинова.

Очаквам и по Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство, изтъкна тя.

- реклама -