Корнелия Нинова, БСП, пленум, конгрес, преговори

Нинова към мобилните оператори: Не вдигайте цените, не тормозете хората с есемеси (Видео)

Не повишавайте цените, докато текат съдебните процеси, защото това ще е незаконно. Не изпращайте есемеси на хората, с които да ги тормозите.

С тези думи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се обърна към мобилните оператори на брифинг.

Административният съд в София се произнесе за забраната за повишаване на цените, която наложихме в края на миналата година и обявихме намеренията им за нелоялна търговска практика, каза още Корнелия Нинова.

Мотивите на една от компаниите- жалбоподател е, че повишаването на цените за потребителите не представлява особено важен обществен интерес.

Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натиска върху живота на хората е най-важното за нас, каза още Нинова.

Вицепремиерът е убедена, че мобилните оператори ще обжалват решението на по-висока инстанция. Въпреки това тя настоява до окончателното решение на съдебните власти цените да не бъдат пипани.

„Това е една малка победа в желанието ни да помогнем на българите в тези трудни моменти от опитите на някой да трупа печалби на техен гръб в тежките зимни месеци.

Ще продължим тази политика. Бих искала да кажа на мобилните оператори – не повишавайте цените докато тече този процес.

Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта ни и нейното предварително изпълнение и решението на съда. Не пращайте на хората смс-и, това е подвеждаща информация – не може да вдигнете цените докато тече това дело“, категорична е Корнелия Нинова.

„Тяхно фирмено решение е какво ще правят сега“, заяви вицепремиерът запитана дали очаква компаниите да вдигнат цените не със задна дата, а в бъдеще.

Тя призова гражданите да подават жалби към съответните институции и обеща помощ на потребителите, които смятат, че са потърпевши от действията на мобилните оператори.

„Моля, ако гражданите преценят, че са ощетени, да се обръщат към Комисията за защита на потребителите.

Хората нямат възможност сами да си водят делата, да си намерят адвокат – особено в малките населени места, да си платят разноските по делото, да пътуват до София. Ако се чувствате безсилни сами да се защитите – ние сме на ваша страна и ще ви защитим“, подчерта вицепремиерът.

Корнелия Нинова отказа да отговаря на въпроси свързани с кандидатурата и за нов мандат като лидер на БСП в сградата на министерството, тъй като по думите й това са строго партийни дела.

Министър Нинова беше категорична, че наложената карантина на премиера, министри и депутати няма да се отрази на законодателната работа на МС и НС и двете институции ще проведат в сряда редовното си заседание.

Припомняме, че преди дни Нинова обяви в парламента че мобилните оператори не могат да увеличат цените преди да има решение на съда.

 

- реклама -