Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Нинова към депутатите: ДПС тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака

ДПС тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група и в обръщение към „Има такъв народ“ и портестните партии.

„Уважаеми български граждани, промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила и не е направена. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Четири години пет пъти вот на недоверие срещу правителството на Борисов, напускане на парламента заради погазване на демокрацията и парламентаризма, 1323 законопроекта – алтернативни на политиките на ГЕРБ – са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно, са безпочвени“, каза Нинова.

Според нея сега има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии.

„Уважаеми колеги от новите политически субекти, за нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които включително и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно – той също е традиционно последователен. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не могат сами. Не ви стигат гласове. В същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото.

Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент, проявявате. Ние никога не сме се месили в поведението на дурги партии, не сме давали съвети, но тъй като сега всички поред ни предизвикахте, ще си кажем мнението. Първо, още в 44-ото Народно събрание заявихме – „Обединени патриоти“ са явния партньор на ГЕРБ, скрито управляващият партньор е ДПС. ДПС днес заявяват – няма да управляваме с ГЕРБ и няма да подкрепяме и БСП, защото са партии загубили изборите. Те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас. Помислете си какво ви чака. Уважаеми колеги от ДПС – не, като дърпате за опашката, ще си получите истината“, каза още Нинова.

По думите й докато тече този безсмислен спор, Борисов се окопава и новите партии ще го върнат обратно с пълна сила. „Казвате, че искаме всички елиминирането на ГЕРБ. Добре – думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие. Недейте да твърдите, че БСП иска да разбие анти-ГЕРБ мнозинството. БСП просто действа, не говори. Отхъврихте предложението ни за мораториум, ваша воля. В понеделник подмениха цялата енергетика“, каза още Корнелия Нинова.

Тя попита защо днес няма да се гледа мораториума върху някои решения на Министерския съвет в оставка.

„Дълго ще говорим по Изборния кодекс, дълго ще правим комисия по ревизията. Ще направим комисия за „Росенец“. Добре, действия трябват, хора. Той ни се подиграва в момента. Той си действа, докато вие си чешете езиците“, подчерта още лидерът на БСП. Нинова обърна внимание, че предложенията на социалистите са на масата.

„Пет пъти абсолютно добронамерено ви подадохме ръка без да искаме нищо. Не искаме постове, не искаме министри. Не ви искаме нищо – искаме не просто този модел да бъде пропукан, а да бъде отстранен и да няма възможност да се върне. Не приемате това предложение – ваша си работа. Ние принципно, последователно, ясно и категорично продължаваме по този път“, подчерта още Нинова.

- реклама -