газ, поскъпване, КЕВР, обществено обсъждане, заседание, цена

Нинова и работодателите искат замразяване цената на газа до възстановяване на доставките (Видео)

„Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ.

Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност.

Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”.

Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени.

Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС,

за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за  изпращане на оръжие за Украйна.

„БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата.

Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжие за Украйна и да ни вкарат във война, за нас са най-важни българската икономика, производство, овладяването на цените“, категорична беше лидерът на БСП.

„Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората.

Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията.

По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби,

че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му става въпрос за компенсации, които да започват от база цената на микса на електроенергията. „КЕВР лесно може да я сметне.

По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на вятъра и слънцето.

Също, малка част от енергията се произвежда на база природен газ. Няма нужда за това от пари от бюджета”, подчерта той.

По думите му Европа ще потребява дълго време още руски газ и ако това е така – по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30-40 % по-скъпо.”

Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с „Газпром” или ще стане, както останалите държави продължават да купуват газ – това са варианти,

които управляващите да си изберат”, подчерта той. И допълни: ”Ние настояваме да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество”, каза още Велев.

- реклама -