Нинова

Нинова: Голяма коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможна

Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна. Това заяви категорично лидерът на левицата Корнелия Нинова по БНТ.

Тя опроверга слуховете за коалиция с управляващите, като припомни: „Ние отказахме участие във властта. Четири години се борим с този модел. Отстоявали сме принципна позиция, въпреки натиск. Голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна по морални, политически и идеологически причини”.

На въпрос защо Нинова е държала изрично да каже, че няма конфликт между нея и президента Радев, тя отговори: „Тази тема изкуствено се преувеличаваше и манипулираше общественото мнение за война между БСП и президента, за да се отклони вниманието от важните за България въпроси. Смятам, че трябваше да кажем истината, да я затворим темата и да се съсредоточим върху решаването на проблеми, които вълнуват хората”.

Относно предстоящата кампания за парламентарните избори, Нинова посочи, че това ще бъде трудна и различна кампания за БСП, защото левицата е партия, която прави кампания чрез срещи очи в очи и обсъждане на платформа. „Приспособяваме се към модерните форми на общуване. Провеждаме си конференциите онлайн, провеждаме по електронен път своите предложения по платформата. Ще действаме така – каквито са условията за всички, такива и за нас”, посочи председателят на БСП.

Относно предложението за гласуване по пощата, Нинова заяви, че и днес левицата е изразила мнението си, че е възможно, но единствено при приемане на предложението за активна регистрация: „Иначе ще го напишем като текст в Изборния кодекс и ще остане неприложимо. Няма смисъл да ги излъжем хората, че може да се гласува по пощата и да не може да се приложи”.

По повод предложението за излъчване на живо на броенето на бюлетините, Нинова каза, че от БСП са категорично „за”, но е нужна промяна в Изборния кодекс.

„Ако искаме да гарантираме правото на всеки да гласува, ще се наложат промени. Но онези промени, които гарантират точно това – висока активност и възможност всеки да гласува. Честни избори, които да доведат до промяна на модела на управление на България”, изтъкна Нинова. Тя допълни, че е нужно да бъде възстановено доверието към политиците, като те трябва да покажат, че политиката има смисъл.

„По отношение изключването на г-н Гергов се произнесоха стотици социалисти – от колективни и контролни органи”. По думите й тези действия са и заявка за това как БСП би управлявала България – чрез ред, правила, институции, контрол и отговорност за всеки.

„Когато четири години заявяваш, че ще скъсаш с модела на корпоративни зависимости, трябва да имаш силата да го направиш със себе си, за да докажеш, че си достоверен. Не може да кажеш, че държавните постове, държавата няма да се използва за лични интереси, когато управлява БСП, преди да кажеш, че партията и партийните постове няма да се употребяват за корпоративни и лични интереси на когото и да е било. В БСП върви процес от 4 години – отказваме задкулисие, договорки зад гърба на хората, които са ни избрали. Както го правим в партията, ще го направим и в държавата”, акцентира Нинова.

„Причината за картините на наводнения, които виждаме, не е само в дъжда. Това, което виждаме, е много силен спомен, дежа вю. През 2014 година преживях със съгражданите си наводнението в Мизия, когато 3-метрова вълна помете града ни. Тази картина, която днес виждаме, e събирателен образ. Провалът в управлението на водите е събирателен образ на управлението на ГЕРБ изобщо. Тук има няколко неща – некомпетентност, безхаберие, корупция, безнаказаност”, заяви председателят на БСП.

- реклама -