Кадър: БНТ

Нинова: Икономиката е поставена в риск – предстоят фалити

Депутатите да намерят разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа, това написа в социалните мрежи Корнелия Нинова.

Ето и целият пост:

В бюджета на второ четене трябва да залегне подкрепа за българския бизнес
От вчера, откакто се разглежда Държавният бюджет на второ четене всички работодателски организации – микро, малки, средни фирми, асоциациите им ме потърсиха с тревога за това, че и трите предложения в Държавния бюджет, които касаят помощ за икономиката и за бизнеса, не са приети на второ четене в комисията. Това заявих от парламентарната трибуна, по време на обсъжданията на актуализацията на бюджета на второ четене.
Обръщам се към вас с апел – намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа. Всички знаете в каква политическа ситуация се намираме. Всички знаете на прага на каква есен и зима се намираме. Досега правителството намирахме начин да подкрепяме българския бизнес – с компенсации за енергоносителите всеки месец. Но в момента с това, което се случва и с отхвърлянето на всички предложения, поставяме под риск икономиката за следващите месеци. Това означава предстоящи фалити, растяща безработица, социални тревоги на много домакинство. Тук съм от тяхно име, упълномощена съм от тяхно име, да се обърна към народните представители и да ви призова да се намери между трите или четвърто решение, но в бюджета на второ четене да залегне подкрепа за българския бизнес. Това е инвестиция в предвидимост, в спокойствие за икономиката, в запазване на работни места и в гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България.

До последния ден оставаме социален стълб на правителството

До последния ден на правителството оставаме социалният стълб в него, заяви в Министерски съвет министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Днес на едно от последните заседания на Министерски съвет социалната пенсия се увеличи с 45.3% – от 170 на 247 лв.

От това следва увеличение на пенсията на военните инвалиди, социалната пенсия за инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, персоналната пенсия, добавките за чужда помощ, за инвалидите от отечествената война, за ветераните от войните“, каза Нинова.

„Проявихме грижа за ученици с изявени дарби.

Те ще получат стипендии в размер на 278 235 лв. Каквото и да се случва оттук нататък, БСП си остава защитник на социално слабите, бедните, децата и младите семейства“, добави тя.

- реклама -