Нинова: БСП ще сезира КС, ако президентът не наложи вето на договора за оръжието за Украйна

БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на договора за доставяне на оръжие от България за Украйна.
Това каза пред репортери в Кюстендил, където тази вечер има среща с актива от общината, лидерът на червените Корнелия Нинова, предаде БНР.
Тя не скри, че е оптимист за съставяне на правителство с третия мандат, но отказа да прогнозира евентуалната коалиция, която би могла да се сформира.

И Корнелия Нинова, и Борислав Гуцанов, които дойдоха на срещата с местния актив на социалистите в Кюстендил, са категорични, че България не бива да предоставя оръжие на Украйна:

„Първият вариант е президентът да го спре и да върне закона и да се преосмисли в парламента това решение.
Защото президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война – лично той ги е правил.
А сега се оказа, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако президентът не наложи (вето), ние ще започнем организация за Конституционния съд, решението е противоконституционно и се радвам, че много конституционалисти, колеги юристи се изказаха – заради следното: В договорът, който е подписан, пише, че оттук-нататък Министерският съвет може самостоятелно, на закрито заседание, да променя списъка на оръжията или боеприпасите, които се доставят, да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат на ратификация в Народното събрание задължително. Това е тотално нарушение на Конституцията. Аз съм сигурна, че това ще бъде отменено.
По-добре да го спрем навреме, защото представете си, че тръгне този договор и след това Конституционният съд се произнесе, че е противоконституционен след 2-3 месеца.
По-добре сега да се спре и се надявам Радев да прояви разум“, каза Корнелия Нинова.
Тя коментира какви са очакванията сред социалистите за третия мандат за съставяне на правителство: „Аз съм оптимист за третия мандат, така че ще видим за ПП – „От това, което виждам, те поставят условия, които не им гарантират мнозинство.

Нека да опитат, разбира се“.

На въпрос на кого ще бъде връчен третият мандат Нинова отговори лаконично: „Както прецени президентът“.

Че БСП обмисля да сезира Конституционния съд по въпроса на решението на парламента относно споразумението за изпращане на оръжие за Украйна, обяви днес и заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на социалистическата партия Кристиян Вигенин.

Според него това решение е противоконституционно, защото дава възможност Министерски съвет да взема решения без знанието на парламента заради алинея в споразумението, в която се казва, че изменението на споразумението не се счита за промяна.

Вигенин също още веднъж призова президента Румен Радев да наложи вето върху споразумението за военна помощ за Украйна, макар да изрази увереност, че то няма да бъде преодоляно, защото „коалицията на войната“ е много устойчива.

„Ние не можем да ги спрем, очевидно, но бихме искали поне да правят нещата пред хората, открито, да се знае какво се прави и да бъде всичко законно и конституционно“, коментира Вигенин.

- реклама -