Корнелия Нинова, БСП, пленум, конгрес, преговори

Нинова: БСП ще гласува против ветото и в подкрепа на Изборния кодекс

БСП няма да промени позицията си за Изборния кодекс (ИК), ще гласува „против“ ветото и в подкрепа на кодекса, заяви в кулоарите на парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

С указ държавният глава върна обратно за обсъждане в Народното събрание промените в ИК.

Няма да променим нищо в позицията, която досега сме изразявали – всеки свободно да решава как да гласува, категорична е Корнелия Нинова. По думите ѝ в мотивите те не са видели противоконституционност на текстовете и, според социалистите, Радев действа по „някаква целесъобразност“. Не приемаме тези мотиви, не звучи сериозно, например, че не бива да се дава право на избор на българските граждани как да гласуват, а правото на избор било за кого да гласуват, обясни лидерът на левицата. Ние сме за свободата на избор, категорична е тя.

Принципите в политиката победиха, нашата позиция е известна отдавна – така Корнелия Нинова коментира резултата от вота по-рано днес в пленарната зала във връзка с номинацията за премиер на Николай Габровски. Той беше издигнат от ГЕРБ-СДС и получи 113 гласа в подкрепа, а срещу нея бяха 125 депутати.

Относно позицията на БСП за втория мандат – на „Продължаваме Промяната“, Нинова поиска първо да изчакат самите ПП да решат какво ще правят с него. Първата им заявка беше, че няма да правят кабинет, втората – че ще е кабинет на малцинство, така че нека да получат мандата, да кажат какво ще правят, ако ни поканят на разговори, ще се отзовем, обобщи Корнелия Нинова. Тя уточни, че засега не са обсъждали условия за подкрепа на кабинет на ПП, в т.ч. и дали биха се съгласили Кирил Петков отново да е премиер. Може да решат и изобщо да не предлагат правителство, така че да не бързаме, да не бягаме пред вятъра, коментира председателят на социалистическата партия.

- реклама -