БСП постави условия, за да подкрепи правителство на Станислав Трифонов

При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ, ПГ на БСП ще гласува против. При предлагане на правителство в мандата на втората по численост група, тази на Има такъв народ, ПГ на БСП ще проведе консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър представел и излъчилата го партия публично заявят готовност, заяви Нинова.

Ето условията:

Първо: Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за нейните социални и икономически последици.

Второ: Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.

Трето: Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

Четвърто: Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021 – 2027 и представяне на преработен национален план за възстановяване и устойчивост.

Пето: Изменения в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирате и приемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

Накрая Нинова добави още едно условия: ако партията, която предлага правителство или излъчения от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на БСП.

При положение, че се стигне до възлагане на проучвателен трети мандат на БСП, ще вземем решение по този въпрос в спешен порядък, заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП съобщи, че по време на днешното заседание нито един от членовете на Националния съвет не е повдигнал думата за Конгрес, така че такъв няма да бъде свикван.

- реклама -