Корнелия Нинова, Борисов, Истанбулска конвенция, ограда, Жаблянов, Йончева сделка ЧЕЗ подписка

Нинова: Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Лидерът на социалистите обвини премиера Борисов в лъжа.

Това стана по време на брифинг на Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

„Той излъга, че е изтеглил Истанбулската конвенция. Тя и в момента се гледа от комисии в парламента. Това е залъгване и трупане на точки, а всъщност продължава да се гледа и в този момент. Ако не е излъгал, още утре да се вземе такова решение от Министерски съвет. Другото са празни приказки“, каза лидерката на БСП. „Ако очаква консенсус от БСП – ням да го получи“, категорична беше Нинова.

Тя коментира и казуса с шефа на НЗОК проф. Плочев, чиято оставка бе поискана от здравния министър Кирил Ананиев.

„Ако му се иска оставката, защото искал актуализация през февруари, то и Борисов трябва да си я подаде, защото още през януари изхарчи приблизително същата сума от 200 млн. лв. от бюджета, за да си купи спокойствие. При това не беше законно, защото нямаше основание за даване на тези пари“, коментира още шефката на социалистите. Тя поиска актуализация и на здравния, и на държавния бюджет в парламента, а не да се прави това по усмотрение на някой.

„Не може да си купуват спокойствие и да решават еднолично. Парламентът само може да реши как да се похарчат парите на данъкоплатците“, каза Нинова.

Що се отнася до исканата оставка на Валери Жаблянов, тя беше категорична, че всички застават зад него. „Ние ще гласуваме против и вероятно, ако той бъде отстранен, ние няма да предложим друг зам.-председател на парламента“, каза лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира война между Радев и Борисов и каза, че президентът е избран с огромно мнозинство като алтернатива на статуквото и продължава да бъде такава. „Той доказва всеки ден, че не е послушен президент и че е алтернатива на статуквото. Полезно е също така за демокрацията да се спори по принципни въпроси“, каза по темата лидерката на БСП.

Питаме главния прокурор Сотир Цацаров защо не ни се отговаря за истината за оградата, каза още Нинова.

„Защо от 6 декември, когато е казал, че до седмица ще вземе отношение и резултат, досега не се знае нищо. Ще има ли досъдбно производство по данните на ДАНС за парите, дадени за оградата. За това е и атаката по Елена Йончева, а г-н Цветанов ще носи съдебна отговорност за приказките си“, каза Корнелия Нинова.

Елена Йончева на свой ред се закани за съди зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, тъй като по думите й разпространявал лъжи, че тя е източвала КТБ. „Той има опит и ще си търся правата в съда. Скандално е това, както и докладът на ДАНС за границата, по който все още мълчи прокуратурата, а и българското общество не е запознато и не е започнало разследване за тази търговия с нашата национална сигурност“, каза депутатката от БСП.

- реклама -