Нинова

Нинова за Борисов: Искахме истински дебат, опонентът ни търси жълтото

Скандалът между бившия премиер Борисов и кандидата за депутат от „БСП за България” и журналист Елена Йончева е израз на слабост от страна на Борисов.Това обяви пред bTV Корнелия Нинова.

„Когато нямаш аргументи, нападаш лично. Г-жа Йончева беше в дебат с г-н Добрев от ГЕРБ, показа лицето им и получи реакцията от Борисов. Ние подкрепяме Елена. Смятаме, че тя не е получавала държавни пари за своите репортажи. Много я уважавам за смелостта, като журналист да бъде на най-горещите точки по света. И се надявам в най-близко време да го осъди и той да си понесе последствията. Не може да се хвърлят такива обвинения, които не почиват на никаква фактология”, коментира Корнелия Нинова.

Тя добави, че иска истински дебат, но опонентът настоява за жълтото, личното и елементарното. Проф. Иво Христов допълни, че не може да се води политически дебат, когато отсреща няма политика и компетентност.

„Сигурна съм че г-н Радев не е подкрепил СЕТА, така както изрази позиция още по време на кампанията и след като беше избран за президент, и онзи ден, когато беше разпространена тази лъжлива информация. Убедена съм, че като влезе споразумението в България, ще го даде на КС. Каквото е казал, го прави”, каза Корнелия Нинова.

Нинова определи като неприемливи опитите на Турция да се намесва във вътрешните работи на България и в изборния процес. Тя припомни, че партията на Местан е подкрепила кандидатурата на Цецка Цачева за президентските избори. Нинова настоя институциите също трябва да потвърдят, че не приемат намесата на турската страна във вътрешните работи на България.

На въпрос, дали трябва да бъдат отменени санкциите срещу Русия, Нинова заяви: „Искаме да бъдат отменени, защото българският национален интерес е накърнен.” Проф. Иво Христов добави, че стокооборотът се е вдигнал няколко пъти, след като именно под натиска на САЩ са били наложени санкциите, а Германия има 10 милиарда инвестиции в енергетиката.

По повод румънският опит за борба с корупцията с независима агенция, която да води свободна борба, Нинова обясни, че структурите и органите за една политика са втори въпрос. „На първо място е желанието, волята и неотстъпчивостта.”

Относно референдума, Нинова каза, че въпросите от резултата му ще трябва да се разгледат още от началото на следващото Народно събрание.

Помолена да зададе задочно въпроси на Бойко Борисов, Корнелия Нинова го попита: „Ще вземе ли допълнително дълг догодина. Вярно ли е, че ДОСТ ще му е партньор в следващия парламент.“

glasove-6

- реклама -