Нинова, Борисов, Горанов, модел, управление

Нинова: Борисов да каже кой назначи Горанов

Живеем в авторитарна държава. Имаме еднолична власт на един човек. Имаме тотално неглижиране на разделението на властите и на конституционните норми, както и на правовата държава. Заслужава си да мислим за промяната на това фактическо състояние. Всеки ден ни се дават примери за такива действия.

Това заяви Корнелия Нинова по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

Искам да кажа няколко думи за последния, за който като че ли премиерът ни Бойко Борисов удобно мълчи, каза Нинова. Става въпрос за министъра на финансите Владислав Горанов.

Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент, като каза, че той е голям човек и да излезе да отговаря. Не, това не ти е Валери Симеонов, с когото да се оправдаеш, като с коалиционен партньор. Това е твой министър или може би не е? На кого е? Кой е назначил Горанов? Кой ще носи отговорност за това?

Според Конституцията и правилата в държавата- това е премиерът. Но да излезе и да каже ясно: Горанов е министър на ГЕРБ и аз нося отговорност за това.

Или: Горанов ми е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорност за това. Говоря за задкулисието. Защото когато институциите не работят, когато са нарушени принципите на държавност, на правовата държава, някой взима решенията другаде. Това е вторият белег на модела, който искаме да променим. И Горанов е ярък израз на този модел. На трето място, не е нормален модел на съществуване на държава, в която едрият бизнес, вместо да се противопостави на това, че е поставен на натиск при получаване на обществени поръчки да връща пари, застава редом до управляващите и плаши майки и деца, че ще изкара работници срещу тях. Това не е нормален модел на функциониране на икономиката. Не е нормален модел, когато депутати искат прозрачност, истина, отговорност за съмнения за корупция в строителство- едрият бизнес да ги заплашва, че ще ги блокира да не ходят на работа и ще им иска оставките.

Това е сбъркан модел на икономика, на политика, на олигархично – политически модел на управление на страната. И никак не е правилно синдикатите да хвалят бюджет, в който са замразени всичките 12 социални плащания- на майки за отглеждане на деца, обезщетения за безработица, за социално слаби, за първокласници. Ето някои неща на модела, които искаме да дискутираме как да бъдат променени, защото не ги смятаме за нормални.

И още един елемент на този модел.

Защото ние най-често говорим и поставяме във всички свои програми неравенството. Ама изобщо не е нормално, когато половината ти народ  е по улиците, защото няма как да си плати тока и водата, защото пенсията минималната е 219 лева при праг на бедност 348 лв., ама никак не е нормално- 400 политици в България да си увеличават заплатите автоматично на три месеца, без никакви икономически, морални, пазарни и политически аргументи. Ето, това също е сбъркан модел. Да не се окаже накрая, споделям лично впечатление, че смяната на модела, която очаква народът, всъщност представлява връщане към нормалността и модела на Конституция, правова държава, разделение на властите, които тотално, в последните 10 години, бяха заличени, нарушени и потъпкани от всичките управления на Бойко Борисов. Поставям го, като въпрос за размисъл.

- реклама -