Нинова: Борисов да дойде в парламента с числа за изпълнението на бюджета

„Министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента за мазнинки, това може да го казва на улицата, тук да дойде с числа – какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, от къде идват тези два милиарда, как ще бъдат компенсирани, и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората“. За това призова от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея обявеният от правителството социално-икономически план на стойност около 2 млрд. лева за възстановяване на страната от кризата трябва да бъде лично представен от премиера пред народните представители в пленарната зала, съпроводен с актуализацията на бюджета.

„Едни от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате!“, обърна се Нинова към управляващите.

„Какво предлагате вие, дори не и управляващото мнозинство, а депутат-коалиционен партньор. Чуйте какво – в Закона за местните данъци и такси, промяна на 9% ДДС на виното и бирата. Нормален парламентаризъм ли е това?“, попита Нинова, критикувайки дневния ред на парламента през настоящата седмица.

Според нея вмъкването на текстове за диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги директно на второ четене във вече отворен законопроект лишава опозицията от възможността да отправи свои предложения.

„През цялото време лицемерно говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза, а лишавате опозицията от парламентарната възможност и отговорност пред нашите 1 млн. избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план“, отбеляза Нинова и продължи: „С това наливате още масло в огъня на протестите“.

Преди минути цялата група на БСП демонстративно напусна пленарната зала.

- реклама -