Нинова: България не е изнасяла оръжие за Украйна от 2015 г.

България не е изнасяла оръжие за Украйна от 2015 г. Това стана ясно  от отговор от парламентарната трибуна на вицепремиера Корнелия Нинова. Икономическият министър участва в блицконтрола в НС.

„България не изнася оръжия и боеприпаси за Украйна“, отсече тя. Допълни също, че като коалиционен партньор БСП няма да позволи страната да бъде намесена във войната чрез доставки на оръжия.

„Страната ни изнася оръжие и стойки с двойна употреба за поне 60 държави. За пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание: Нито един износ не е осъществен за Украйна. Не само в последните месеци, а от 2015 година след подписването на Минските споразумения. Декларирам го тук с лицето си“, увери Нинова.

Изказването й бе провокирано от твърденията на Елена Гунчева от „Възраждане“. Тя заяви, че вече е подавала сигнали за износ на боеприпаси от наши заводи към Украйна. И попита Корнелия Нинова: „Какво знаете, че на 18 март

от „Арсенал“ в Казанлък в 6 сутринта са натоварени

12 камиона с патрони и малокалибрено оръжие, предназначено за Украйна? Товарът е бил в Русе, а от там е бил доставен на 15 км. навътре в Украйна. На 21 март от военният завод в Лясковец са натоварени тирове, за които се твърди, че са с помощи за Украйна, но те са били натоварени с оръжие и боеприпаси. Къде отиват и боеприпасите, които се товарят от Пета армия в Сливен?“.

Вицепремиерът показа връчения й сигнал от Гунчева. По думите й той е просто лист хартия и не може да се нарече документ, защото няма нито имена, нито подписи.

„Става въпрос в него за пренасочване на един коридор в друг.

Проверих сигнала ви и такова нещо нито е влизало

в комисията по оръжия към Министерството на икономиката, нито е обсъждан такъв транспорт на оръжие, нито е издавано разрешение. Има доклад за целия износ на оръжие и стоки с двойно предназначение от началото на работата на нашия кабинет, там е описано всичко с имена на фирми, количества, суми и тн.“, заяви Корнелия Нинова.

Преди това тя обяви пред депутатите, че за

три месеца и половина 4 млрд. лева са стигнали до бизнеса и домакинствата

за преодоляване на инфлационния скок.
Тя напомни, че от днес влизат в сила всички нови мерки, заложени в Бюджет 2022. „Те са в размер на 20 млрд. лева. Ориентирани са към увеличаване на минималната заплата, майчинството , увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници, помощи за общините. Безплатни детски градини – всичко това влиза в сила от днес и ще важи до края на годината“, посочи Нинова.
Тя увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, за да удържа цените и да компенсира домакинствата.
„Още от миналата година направихме няколко неща сред които беше и

мораториум върху цените за битовите потребители.

Всички аргументи против него, приказките как той е вреден, как ще се качат цените драматично, днес се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и днес цените не са с драстичен скок. Тази мярка помогна на битовите потребители да посрещнат първите три зимни месеци без да има огромно увеличение на сметките в домакинствата им“, каза още Корнелия Нинова.
„До април на бизнеса давахме по 250 лв. на мегаватчас. Сега се увеличи на 300 лв. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации. Мярката 60/40 също помогна на доста фирми и работници за запазване на доста работни места“, допълни още министърът на икономиката.

- реклама -