Нинова: Ако програмата събере мнозинство в НС, ще предложим премиер- ВИДЕО

БСП ще опита да реализира третия мандат, няма да го върне на президента неизпълнен, реши Националният съвет на партията с 96 гласа „за“, 15 – „против“ и двама въздържали се.

„Открито и честно водихме преговори за съставяне на правителство. През последната седмица изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от 121 човека поне, на следващия ден внасяме кандидат за премиер, той ще бъде Асен Василев. Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Още не сме говорили за министри, първо внасяме програмата. Политиките са на първо място, след това ще се търсят хората, които ще изпълняват тези политики“, добави тя  и изброи точките в програмата, по които ще се работи.

„Първо продължаваме борбата с корупцията, в програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и за неин председател Бойко Рашков. Второ, в икономическата част закони и мерки за стабилизиране на икономиката. Трето, подкрепа на семействата и домакинствата в тежките месеци. Четвърто, закони да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме програмата да бъде подкрепена от мнозинство, институционално и отговорно за законите, които да се приемат в следващите месеци“, каза Нинова.

Ако програмата не привлече мнозинство в парламента, от БСП ще настояват за удължаване на работата му за неотложни решения, които трябва да вземе, каза Нинова като посочи съобщението от Комисията за енергийно и водно регулиране от по-рано тази вечер.

В него Държавният регулатор предупреди, че депутатите трябва в най-кратък срок да започнат процедура за избор на нов председател на КЕВР. В противен случай регулаторът няма да може да функционира ефективно, а това ще се отрази „крайно негативно“ върху енергийните и водните дружества, стопанските и битовите потребители.

 

- реклама -