Нинова: Ако мандатът дойде при нас ще предложим да остане служебното правителство като редовно

Националният съвет на БСП не излезе с окончателно решение днес дали ще подкрепи правителството, предложено от „Има такъв народ“.

НС реши да продължим разговорите с ИТН по представената от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло, обясни лидерката Корнелия Нинова пред медиите. Заседанието на пленума още не е приключило.

Националният съвет одобри свършеното дотук от преговорния екип, изпълнили сме мандата да преговаряме по политики и да постигнем съгласие, обясни лидерката. Тя разказа, че членовете на пленума са се запознали с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на червените.

Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие, обясни Нинова. Тя обясни, че става въпрос за детайли, а като пример даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи, каза лидерката.

Разговорите по декларацията ще продължат и ще бъдат обсъдени възможни допълнения и корекции. И на следващ етап да се произнесем окончателно, каза Нинова. И обясни, че този етап зависи от това кога ще бъде гласувано правителството в парламента. Ако то бъде внесено в петък, значи гласуването ще е другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Оставаме на позиция, че нямаме предложения за министри. Принципно и последователно следваме това, което сме казали от първия ден. Но държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори, обясни Нинова. Отново щели да търсят разговори с ДБ и ИБГНИ.

Ако въпреки всичките ни усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. НС обсъдихме и решихме, ИБ им предложи, ако третият мандат дойде при нас – да предложим този служебен кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента, обясни Нинова.

Не знам за такъв натиск от президентството да не подкрепяме такъв кабинет. Някои колеги изразиха резерви по отношение на някои имена за министри, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на Националния съвет на БСП по отношение на това дали партията ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“.

- реклама -