Корнелия Нинова, БСП избори резултати председател избор

Нинова: 17 пъти сме поставяли въпроса за водата на Перник

БСП ще внесе в Народното събрание закон, забраняващ внос на отпадъци от държави извън ЕС. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР.

„От 2017 до  края на 2019г 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и  47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но  никой не ни чу. Предлагали сме и решения  по отношение  на язовирите и на водопреносната мрежа”.

Нинова обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения и се надява този път да има разум и те да бъдат приети.

„Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента  сме един разграден двор. Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за  пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци“, припомни Нинова.

Тя подчерта, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти:  „2009 г. беше средно 1лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60 % от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както  и наказателна отговорност,  за да се види кой е допуснал това.“

Нинова посочи, че за 17-е пъти, в които БСП е поставяла въпроса за водата в Перник, са получавали ясни отговори от министрите, че язовирите са  публично-държавна собственост и се управляват от министерството. Затова тя призова управляващите да не бягат от отговорност. Лидерът на БСП допълни, че в тези отговори става ясно, че в язовир „Студена” са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт  и че през август 2019г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн.лв за промяна на водопреносната мрежа. „Въпросът е какъв е резултатът?  Виждаме го – никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки- от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби?”, попита Корнелия Нинова.

източник: БНР

- реклама -