Миленко Неделковски

НИМ ще възстанови разрушения паметник на Каймак-Чалан

Националният исторически музей е взел решение да възстанови военния паметник на Каймак-Чалан, който бе осквернен ден след откриването му от журналиста Миленко Неделковски.

„НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10”, посочи Божидар Димитров – директор на НИМ.

Македония: Паметникът е незаконен

Късно снощи македонското министерство на външните работи обяви, че паметната плоча в памет на загиналите край Каймак-Чалан е поставена незаконно.

Те завиха: „Очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите“, пише на сайта на македонското външно министерство.

Македония външно министерство плоча Каймакчалан

Борисов плаши Македония за ЕС

Позицията идва след среща вчера на премиера Борисов с македонския му колега, от който е получил уверение, че ще бъдат взети мерки.

Премиерът намекна, че България може да спре подкрепата си за членството на Македония за ЕС, ако не спрат с вандалските прояви.

„Ако не вземат мерки за това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат, защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония. Изпратихме и пожарна, и води, и храни и всички македонци бяха доволни, че България им помогна.“, припомни Борисов.

Каймак-Чалан

Днес Божидар Димитров обяви, че освен Каймак-Чалан, ще бъдат възстановени и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, както и паметника на полковник Каварналиев край Дойран. До сега Македония не разрешаваше поставянето на плочата на полковника, тъй като го смятат за завоевател. Сега местните българи са принудени да поставят венци пред останките на разрушения гроб-паметник на полк. Каварналиев.

- реклама -