Никулденският шаран – №1 на пазара и на трапезата (РЕЦЕПТИ)

В навечерието на Никулден най-търсената и  предпочитана риба за празника и тази година е шаранът. Оживлението вече е обхванало магазините и пазарите, а търговците очакват пикът на търсенето да е тази вечер. По традиция, и тази година щандовете за риба предлагат голямо разнообразие.

Цената на живия шаран върви около 6 лева за килограм. С цена около 6.00 лв. са също бялата риба, толстолобът и хекът. Малко по-скъпи са розовата треска – 8.00 лв. за килограм, филе от толстолоб – 9.00 лв., пъстърва – 9.50 лв. Търговците предлагат и по-скъпи видове като лаврак, ципура, сьомгова пъстърва, сьомга от развъдници, филе от бяла риба. Цената се движи в широки граници – от 14.00 лв. до над 25.00 лв. По щандовете не липсват и други морски дарове, филета от пушена риба – скумрия и паламуд, замразени миди и скариди, хайвер.

Прясната риба на пазара в момента е сафрид, чернокоп, паламуд и традиционният шаран, припомнят познавачите. Добре е да си припомним и съветите как да я разпознаем при закупуване: върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако тя е обилна, а слоят – плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Най-масовата рецепта за приготвяне на Никулденски шаран в България е пълнен с ориз, лук, стафиди и орехи или с кисело зеле. Ако сте сред тези, които ще спазят традицията и на 6 декември  на трапезата ви ще има шаран, ето нашите алтернативни предложения как да го приготвите лесно, след като сте го почистили, измили, посолили и намазали с олио или зехтин:

Шаран на фурна със зеленчуци

Нарязвате 2 големи глави лук на полумесеци и леко го задушавате за минута-две. Правите прорези по гърба на рибата и ги запълвате с няколко скилидки счукан чесън. Със задушения лук пълните корема и хрилете, а по желание може да се добавят и домати. На пазара има разнообразие от подправки за риба, можете да поръсите шарана отвътре и отвън със смес по ваш вкус.

Тавата се застила с хартия за печене, намазнява се и се покрива с едро нарязани моркови или картофи, които също разбъркваме със зехтин и подправки. Поставяме шарана върху зеленчуците и печем на 190 градуса до образуването на апетитна и хрупкава коричка. След като изключите фурната, подръжте рибата вътре още 10-15 минути, преди да сервирате.

Шаран по кастилски

 

2кг. шаран се соли, отцежда се 1 час, намазва се с много зехтин, пече се в тавичка със 6 с.л. зехтин, след 30 мин. се залива със смес от 2 и половина чаени чаши бяло вино и 3 глави чесън, стрити със сол. Сервира се с варени картофи.

Шаран с мед и бира

500гр. бира, 200 гр.вино, 3 глави наситнен лук, черен пипер, 1 нарязан лимон и 300 гр. масло се варят 30 минути, прецеждат се, добавят се 3 с.л. галета, 1 с.л. мед, 1 шепа стафиди и 100 гр. счукани бадеми. Завират, слага се рибата на порции и къкри до готовност. Сервира се залята със соса, с гарнитура кисели краставички и червено цвекло.

Шаран „Ночере“ по алпийски

Опеченият шаран се залива със смес от 1ч.ч. мляко, 1ч.л. оцет (или 1 ч.ч. кисело мляко), 2 яйца, сол и малко брашно и се дозапича.