Николова: Зеленски препотвърди поетите по отношение на българската общност ангажименти

Володимир Зеленски е един иновативен политик с ясна заявка, че ще бъде човек на действието. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в началото на заседанието на Министерски съвет. Тя представлява правителството на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Украйна.

„Искам да кажа, че това е един иновативен политик, който въпреки обстоятелството, че няма политически опит, извън този на актьор, даде ясна заявка, че ще бъде човек на действието и още по време на клетвата във Върховната Рада разпусна парламента и предизвика предсрочни избори”, посочи тя.

По думите на Николова новият украйнски президент е потвърдил заявките на Петро Порошенко, които са по отношение на българската общност и запазването на целостта на Болградския район, както и изучаването на български език от нашето малцинство, тъй като там е най-голямата диаспора в Украйна – 200 000 души. Потвърдени са и ангажиментите, които министър-председателят пое с предходния президент Порошенко по отношение на създаването на украинско училище с разширено изучаване на български език.

- реклама -