Банско
сн. БГНЕС

Николова в Банско: В хотелите няма как да бъде посрещната новата 2021 г.

На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 г. Това каза при инспекцията си днес в Банско министърът на туризма Мариана Николова.

Тя отново посети курортния град, за да инспектира спазването на мерките в хотелите и ски-зона Банско.

сн. БГНЕС

„За втори път тази седмица посещавам курортите. Днес съм в Банско, за да видим бранша доколко е подготвен по отношение на това спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти и въведени ли са в местата за настаняване с моя заповед указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво”, каза министър Николова.

Тя бе категорична, че по отношение на храненето, то се осъществява в рамките на лимитирания час 22.00 ч., като допълнително министерството препоръча на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора.

Всеки ден наблюдаваме обстановката следим я прецизно по отношение на това да видим колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките”, добави министърът на туризма.

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата.

сн. БГНЕС

„Пак искам да подчертая: на всички ни се иска след 22 часа и специално за Нова година и на мен като министър, да имаме възможност да посрещнем годината в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение то ще бъде обсъдено от щаба”, каза министър Николова.

Според нея много е важна самодисциплината.

„Не искам да има струпване на хора, информираха ни, че на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки се получава струпване. Има различни варианти да се поставят мини пейки, където хората да седнат, да си починат, да си хапнат, включително и такива , тип дънери, където пак могат да се облегнат, но не може да има струпване на хора, защото това предполага рискове. Това няма да го допусна”, категоричен бе министърът на туризма.

Тя даде за пример Пампорово, където има КОВИД-охрана, която е към хотелите и на самото ски-съоръжение те разбутват тълпата, където тя е повече от 15 човека.

„Това ще искам също тука да го видим на място като практика, защото времето позволява да очакваме голямо струпване на туристи, особено събота и неделя. Планините се препоръчват и от СЗО и нашата дисциплина ще помогне ние да имаме зиме сезон на вътрешен туризъм”, допълни министър Николова.

- реклама -