Ангелкова Световен ден на туризма поздравление правителство стабилност избори

Николина Ангелкова в Световния ден на туризма: Иновации, модерни технологии и свързаност ще ускорят растежа на сектора

Честит 27 септември – Световният ден на туризма, уважаеми колеги! Той се чества от 1980 г., след като Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН приема устава си. Близо 40 години на тази дата отчитаме постигнатото и си поставяме нови предизвикателства.

Това посочва в празничното си обръщение до бранша министърът на туризма Николина Ангелкова.

Щастлива съм, че през последните години с общи усилия на държавата, бизнеса и местната власт надхвърляме и най-амбициозните си цели.

Поздравявам всички колеги, избрали туризма за своя професия. Тя изисква много труд, но и въображение, защото туризмът е преди всичко преживяване. Поздравявам и милионите почитатели на пътешествията, които всяка година „гласуват“ за нашата страна, избирайки я за място на своята почивка.

Министър Ангелкова подчертава, че туристическата индустрия е сред най-мощните двигатели за световната икономика. През 2017 г. СОТ отчете над 1,3 млрд. посещения на чуждестранни туристи във всички държави, което е 7% ръст. През миналата година приходите, генерирани от международен туризъм, възлизат на 1.6 трилиона долара.

Министър Ангелкова поставя акцент в обръщението си върху факта, че тазгодишното мото на честването е „Туризмът и дигиталната трансформация“ – изключително актуална тема от дневния ред на българския туризъм, който е сред най-динамично развиващите се икономически отрасли у нас. България има огромен потенциал да развива сектора, който вече формира около 13% от брутния ни вътрешен продукт и бе издигнат от правителството в национален приоритет като структуроопределящ. У нас 335  хил. са заетите в туризма и свързаните  с него икономически дейности, което е близо 11% от всички работещи през 2017 г. – повече от международните показатели, акцентира още тя.

Световният ден на туризма е прекрасен повод да благодаря отново на всички, които правят сектора успешен.

Макар и неголяма като територия, България дава своя принос в отбелязването на международната дата. През последните три години трайно се установи тенденцията на рекорден растеж в цялата история на българския туризъм. По данни на НСИ за първите седем месеца на 2018-а близо 5,3 млн. чуждестранни туристи избраха България като туристическа дестинация, или близо 7% повече спрямо същия период на 2017 г. Още по-висок е темпът на постъпленията. Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца на настоящата година, съобщи БНБ. Ръстът е с  8,1% в сравнение със същия период на 2017 г.

Убедена съм, че възходящият тренд ще продължи устойчиво и занапред, продължава министърът. Това обаче е невъзможно без прилагане на повече иновации, модерни технологии и свързаност чрез цифровизация. През февруари тази година София бе домакин на международна кръгла маса под надслов „Дигиталната трансформация в туризма“. Тя бе част от инициативите на министерството от Българското председателство на Съвета на ЕС. Работим неотклонно и последователно за реалното прилагане на все повече IT технологии както в маркетинга и рекламата, така и в информационното обслужване на сектора.

Те са неизменна част от световните тенденции за непрекъснато нарастване на потребителите на интернет и социалните мрежи, за модерна свързаност в туристическите услуги и за новите начини на пътуване. Иновативните икономически модели, дигиталната култура и дигиталният бизнес са сред водещите фактори за бъдещото развитие на туризма.

Потвърждават го и международните анализи. През 2017 г. броят на потребителите на интернет е нараснал в света със 7%, а ползващите социални мрежи – с 13 на сто.

Увеличение от 14% се отбелязва при потребителите на социални мрежи през мобилни устройства. Общо 70% от туристите, които имат смартфони, събират информация за пътуванията си именно през тях. Всяко второ пътуване вече започва с помощта на мобилна техника, съобщава министърът.

Дигитализацията в туризма ще ускори устойчивия му растеж и ще насърчи инвестициите. Нашата цел е да затворим цикъла на туристическото обслужване чрез технологиите на бъдещето – от предлагането до споделянето на впечатления за пътуването. Всичко това безспорно ще динамизира още повече работата на заетите в сектора. Ето защо създадохме единната платформа с мобилно приложение към нея iLoveBulgaria, която обединява всички eлементи от различните канали – мобилни, Фейсбук, Инстаграм, интернет, имейли, Chat Extension на Вайбър, QR код и т.н.

Дигиталната трансформация означава и нещо повече – промяна в начина на мислене, в подхода към посетителите и инвеститорите, в търсенето на добри практики и примери. Убедена съм, че Световният ден на туризма ни дава нови поводи да бъдем и по-самокритични, да се развиваме постоянно и да отправим още предизвикателства пред самите себе си.

Желая на Вас и на семействата Ви здраве и нови победи. Вярвам, че чрез активното си партньорство ще продължим да надграждаме достиженията си, заключава в приветствието си за Световния ден на туризма министър Николина Ангелкова.

- реклама -