Николина Ангелкова: Туризмът се доказа като един от основните генератори на растеж на световната икономика

Ръст от 31 процента на чуждите туристически посещения тази година спрямо 2015 г. и превръщането на България в привлекателна целогодишна туристическа дестинация.

Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в София във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Световната организация по туризъм към ООН.

Общият брой на чуждестранните туристи през 2017 г. е 8 милиона 882 хиляди души – над един милион повече от населението на страната

Ангелкова посочи, че туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж в световната икономика – има 10.4 на сто от световния БВП, дава заетост на над 313 милона души. „България е част от тези положителни тенденции – туризмът има почти 13 процента дял от БВП и работим страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация с нейните световно известни зимни и морски курорти и прекрасни плажове“, отбеляза министърът.

По думите й предстои страната ни да бъде открита и с богатството си на минерални извори и спа комплекси. Тя напомни, че сме наследници на древни цивилизации, имаме над 40 хиляди исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура.

Да пътуваш значи да притежаваш света, припомни Ангелкова думи на известен пътешественик и добави, че пътуването започва с малка стъпка, но направена с широко отворени очи. „Културното наследство разказва историята на човечеството, нашата обща история, затова е важно да го запазваме и предаваме“, отбеляза тя.

Хайме Кабал, заместник генерален секретар на Световната организация по туризъм, подчерта, че културното наследство оформя идентичностите и има отражение върху всекидневието ни. Историческите маршрути са оформили въображението на много поколения ,като са допринесли за създаването на различни творби на изкуството, отбеляза той и допълни, че те са уникален инструмент за повишаване на туристическата конкурентоспособност.

Конгресът в София, който е събрал делегати от цял свят, започна с родопски гайди, народни танци, представени от ансамбъл „Българе“ и песента „Излел е Дельо хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска.

По време на дискусиите ще бъдат обсъдени общи инициативи за развитие на културно-историческия туризъм, както и мерки за опазване и популяризиране на материалното и духовното богатство на човечеството от древността до наши дни. Ще бъдат анализирани възможностите за развитие на туристически проекти, свързани с устойчивостта на културните маршрути и транснационалното сътрудничество за тяхното осъществяване. Сред основните теми ще бъдат също добрите практики като инициативата на СОТ „Западният път на коприната“.

Министерството на туризма организира и двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (зона Ларгото), на което ще бъдат представени български традиционни продукти.

- реклама -