Ангелкова туризъм

Николина Ангелкова: През 2019 г. борбата ще е за всеки един турист

2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм.

„Непрекъснато говорим какво притежава нашата страна, какви са богатствата, които имаме, различните видове туризъм. Но много важно е да си отговорим на въпросите – къде, кога и как искаме да стигнем. Отговорът е, че искаме България да стане целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова.

Министърът подчерта, че с предстоящите промени в Закона за туризма ще се работи за допълнително намаляване на административната тежест и ненужните изисквания, които пречат на развитието на хотелите и местата за хранене.

Ангелкова посочи, че ще се работи и по развитието на конгресния туризъм, като ще бъде направено предложение за изграждане на конгресен център в Слънчев бряг, за да има възможност да се привличат различни събития. Ангелкова посочи, че предстои създаване и на Консултативен съвет, свързан с дигитализацията, към Министерството на туризма.

Приходите от международен туризъм за първите два месеца на 2019 г. са 425 млн. евро, което е с 4,8% повече в сравнение със същия период за предходната година, посочи Ангелкова. Това показва, че независимо от броя на туристите, се отчита по-дълъг престой и оставяне на повече средства, анализира министърът.

Приходите от туризъм за миналата година са 8,4 млрд. лв. За последните три години 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната.

От Националния борд по туризъм отправиха две предложения към Министерството на туризма и Столична община – 1% от приходите по туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.

- реклама -