Николина Ангелкова: Политическата стабилност е необходима, за да се запази просперитета на страната

Ангелкова Световен ден на туризма поздравление правителство стабилност избори

„Като коалиционно правителство за нас е важно да спазваме и изпълняваме програмата, която сме приели за стабилност и устойчивост на обществените отношения. И да постигнем резултатите, които сме заложили. Ако влезем в порочен кръг от предсрочни избори ще бъде изключително погрешно, защото всички виждаме показателите на страната в момента. Имаме 3,7% икономически ръст, една от най-ниските безработици в ЕС. В бюджет 2019 в пъти са увеличени разходите за ключови сфери като здравеопазване, социална политика, образование, отбрана“.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за „Европа сутрин“ на ТВ Европа.

В туризма за трета поредна година бележим ръст. България е изключително добре позиционирана и на европейската и международната сцена, благодарение на усилията на премиера и кабинета.

Много е важно тази стабилност да се запази, за да можем да реализираме всички приоритети, които сме начертали.

Виждате и огромните усилия, които се полагат в борбата с корупцията, без значение кой какво работи и къде работи. Всички институции са впрегнати в това да бъде осигурена стабилността и просперитета на страната. Надявам се, че това се разбира отговорно от всички политици. Защото един цикъл от избори ще постави страната в ситуация, в която интереса от инвеститорите ще бъде намален или изобщо ще липсва, позицията на страната няма да тежи толкова на международната сцена.

Ангелкова отказа да коментира „недопустимите“ думи на Валери Симеонов за майките на децата с увреждания. Тя обаче акцентира, че програмата на правителството в социалната сфера се реализира. „Целите, които сме си поставили, всички ангажименти, могат да се реализират и да влязат в сила само ако имаме работещо правителство и парламент“, заяви министърът на туризма.

Анализите показват, че фокусът, който начертахме в приоритетните дестинации е правилен, каза Ангелкова, по повод статистиката на НСИ, според която 8 милиона чуждестранни туристи са посетили страната от януари до септември. „Важно е да имаме приротети и да ги следваме, защото средата е много конкурентна. Имаме в пъти по-малък бюджет за реклама от преките ни конкуренти в района. Но е важно парите да бъдат похарчени целево, както и да бъдат направени анализи“.

Големите туроператори ни припознават вече като дестинация която предлага добър туристически продукт, на добро качество на приемлива цена.

България трябва да бъде целогодишна туристическа дестинация, на четири сезона, в топ 5 на дестинациите в Централна и Източна Европа.

Това е целта, заложена в програмата на министерството, обяви Ангелкова.

„Миналата година броят на нощувките на българи и чужденци е повече от 28 милиона. Това ни поставя на второ място в Европейския съюз, по данни на Евростат“, съобщи министърът.

Очакванията са са ръст от около 5% и през предстоящия зимен сезон, потвърди Ангелкова.

„Няма заявено инвестиционно намерение за строителство на втори лифт в Банско, така че и тази година вероятно ще има опашки“, прогнозира тя.