Николина Ангелкова електронни услуги, Министерството на туризма, заявления

Николина Ангелкова: Основната ни цел е да запазим ръста на туристи от последните 3 години

Основната ни цел е да запазим ръста на туристи от последните 3 години.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите на Ангелкова първите данни за туристическия сезон през декември и януари сочат 860 000 чуждестранни туристи и ръст на нощувките в Боровец и Пампорово, като спад се наблюдава в Банско заради намаление на посещенията от Турция, което основно се дължи на нестабилния курс на лирата.

„За летния сезон очакваме и се борим да запазим нивата от миналата година – три поредни години имаме много сериозен ръст на чуждестранни туристи и приходи. Работим върху нови инструменти, свързани с рекламата, защото е много важно да продължим да привличаме интереса на туристите“, заяви Ангелкова и уточни, че най-много чуждестранни туристи у нас идват от Румъния – 1,3 млн., следвани от Гърция, Германия и Северна Македония.

Според нея около 70-80% от туристите се връщат обратно у нас, което говори за качеството на услугите.

Николина Ангелкова коментира и разговорите по време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

„Русия е стратегически пазар по отношение на туризма и е много важно да успеем да възстановим туристопотока от Руската федерация, това е наша стратегическа цел“, заяви тя и подчерта, че ведомството работи усилено по възможностите за разширяването на туристическия сезон у нас.

По думите ѝ съвместно с общините и бизнеса ще измислим инструмент, който да подпомогне допълнително за привличане на повече чартъри у нас. Според нея така ще можем да договаряме полети, които да стартират още от средата на март и да продължат до края на октомври.

За застрояването по Черноморието, което е един от най-сериозните проблеми в сектора, Ангелкова коментира, че много от строежите по морето са започнали преди специализирания закон за Черноморското крайбрежие да е влязъл в сила, тоест преди 2008 г. и всъщност това създава един много сериозен проблем, защото това са частни имоти.

Министърът подчерта, че независимо от това, е изключително важно да не се допуска презастрояване и затова има общи устройствени планове за всяка община. „Изискала съм от всички морски общини да ми бъдат представени планове за строителство по Черноморието“, каза още Николина Ангелкова.

- реклама -