Николина Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса

„Томас Кук” и „Астрал Холидейз” имат договор помежду си за официално представителство, а „Астрал Холидейз” са регистрирани по българското законодателство. Независимо дали един туроператор е чуждестранен или български, всеки един оператор има застраховка „Отговорност на туроператора”. Тя покрива само и единствено щетите за туристите“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на Нова ТВ.

Няма такова изискване в нито едно законодателство, няма застраховка, която да покрива щетите на бизнеса, отбеляза министърът на туризма.

„След като се случи фалитът на „Томас Кук“, инициирахме такава промяна в законодателството, че или да се увеличи задължителният лимит на минималната изискуема сума, или тя да бъде процент от оборота. В Националния търговски регистър ще направим така, че по-напред да се показват компаниите с по-висок застрахователен лимит“, посочи Ангелкова.

Хотелиерите, които са засегнати от този фалит, трябва да заявят своите претенции в рамките на масата на несъстоятелността, уточни Ангелкова.

„За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 година”, каза още министър Ангелкова.

„За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждестранни туристи и 24% на приходите. Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи“, посочи още тя.

За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%.

„Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм“, посочи още Ангелкова.

- реклама -