Николина Ангелкова туризсти сигурност цени

Николина Ангелкова: Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм​ за 7 месеца

Есента е времето за равносметка на летния сезон – като цяло вървим с 3,6% ръст за юни, юли и август, тоест за трите активни месеца, над 4 милиона и 480 хиляди чуждестранни туристи са посетили нашата страна за тези три месеца. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Тя подчерта, че това отново показва изключително добра устойчивост за летния туристически сезон. „6,9 милиона чуждестранни туристи са от януари до август, коетое ръст от около 6% и поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт„, добави Ангелкова.

За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%

„Само за юни и юли, които са активните месеци на летния сезон, имаме над 1 милиард и 200 милиона евро приходи“, допълни още тя.

Министърът на туризма поясни, че за миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма.

Равносметката показва, че 4 и 5 – звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна. 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели„, коментира министъра.

Направени са над 300 проверки по плажовете. Най-честите нарушения са свързани с липса на спасители и оборудване на спасителните и медицински постове, указателни табели и надвишаване на търговската площ.

- реклама -