Николина Ангелкова туризсти сигурност цени

Николина Ангелкова: Инцидентът с шведския турист, който нападна камериерка, е изключително брутален

Трябва да се вземат специални мерки срещу такива изключително брутални инциденти.

Това заяви министърът на туризма Николина Анкелкова пред бТВ за инцидента с шведския турист, който ритна камериерка без причина в Слънчев бряг.

За нападателя вече е поискана мярка – постоянно задържане под стража. За щастие малка част от посетителите на страната ни имат подобни прояви, каза още министърът. Важно е да се съобщава веднага за такива инциденти. Всеки един гражданин е длъжен да спазва законите. В Министерството на туризма функционира телефон за сигнали за нередности по цялото Черноморие. На него се сигнализира не само за нарушения и проблеми на плажовете, а и по принцип на територията на всички курорти. Ще направим и специална кампания за популяризиране на този телефон, за да може при необходимост всеки да ни информира за инциденти и др.

Ще бъдат командировани общо 976 полицаи на Българското Черноморие за целия сезон, стана ясно от думите на министъра. Голяма част от тях ще са концентрирани в Слънчев бряг. За района на Бургас, Варна и Добрич те ще са съответно 785, 141 и 50. За сравнение през лятото на 2016 г. командированите служители на реда са били 896, а през 2015 – 528. За спокойствието на посетителите са инсталирани на много места и видеокамери. Поискали сме от концесионерите плажовете да бъдат също и осветени, подчерта министърът.

Водим разговори със стопаните на плажовете за намаляване цените на шезлонги и чадъри там, където те са високи и могат да не привлекат туристи.

Тя даде пример с плаж „Бургас-север“, с чийто наемател вече е преговаряно и новите цени ще бъдат 3 лв. за чадър и 3 лв. за шезлонг. За този плаж документите са изрядни и съгласно закона има 14-дневен срок за предаването му, което ще стане до 1-2 дни, подчерта Николина Ангелкова.

Тя прогнозира между 7 и 10 процента ръст на туристите това лято. По най-оживените курорти ще има специални патрули през цялото денонощие, които ще изпълняват функциите на туристическа полиция, включително и на територията на плажовете. Ще се движат и велопатрули.

Николина Ангелкова съобщи още, че министерството подготвя създаването на Съвет по комуникациите към институцията, който ще разработи нови инициативи за атрактивното представяне на България като целогодишна туристическа дестинация. Особено внимание обръщаме на рекламата, защото е много важно как представяме нашите курорти, за да привлечем повече туристи, заключи Николина Ангелкова.

- реклама -