Николина Ангелкова: До 13 юни няма да може да се възстановяват суми по предплатени почивки

„До 13 юни няма да има възможност за възстановяване на суми, които са предплатени предварително с оглед на нереализирани почивки.“ Това заяви министърът на туризма Николина Англекова пред БТВ във връзка с предстоящото удължаване на срока на извънредното положение. „Препоръчвам на потребителите да приемат издаването на ваучер, който да бъде валиден 24 месеца.“,

В тази ситуация е трудно да се намери балансът и да се удовлетворят интересите на всеки, особено в нашия сектор. Никой не е виновен, че сме в такава ситуация, добави Ангелкова. На първо място обаче е здравето на хората.

На ден в министерството се получават по над 200 писма от потребители.

Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

„Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към варианта съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.

Безплатни чадъри и шезлонги по родното черноморие.

Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

- реклама -