проф. Николай Витанов,сценарий, коронавирус,

Николай Витанов: Днес има добра новина – базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3

Математикът Николай Витанов сподели добра новина относно четвъртата вълна на COVID-19 във Фейсбук.
„Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.13. Какво означава това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дена цъкане. Обхватът на заразата продължава да се разширява, но вече с темпове, на които здравната система би могла да насмогне, макар и с огромни усилия”, написа Витанов.

Той допълни, че въпреки положителната тенденция не трябва да се отпускаме.
„Радостната новина не бива да води до отпускане. Здравната система е претоварена технически (трябва бързо да се разкриват нови легла и не само обикновени, но и интензивни такива) и кадрово (не достагат кадри, а тези, които са на първа линия, са силно изтощени от дългата борба). Малко допълнителен оптимизъм идва от картите. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазване виждаме леко свиване на обхвата на зоната от области на ниво 4. Това е временно, но е глътка въздух. Същото е и положението с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска съгласно нашата методология остава изцяло виолетова. Това показва, че положениет о ще продължава да е сериозно и през тази седмица.
Положително е обаче, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Това говори, че силата на дифузнато разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. С други думи – открива се възможност за пречупване на тенденцията на нарастване на броя на новите случаи. С още по-други думи – открива се възмоност да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик.”
Витанов добавя и статистика за починалите:
„За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) – никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 – 20882
починали до днес – 23999
починали октомври 2020 (за целия месец) – 441
починали за октомври 2021 – 3117
Починалите досега за октомври 2021 са 7.06 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.”
- реклама -