Николай Василев: Правителствата на Радев и Промяната разхищават бюджета повече от ГЕРБ

Думите „разхитителен бюджет“ бяха на президента Румен Радев. Той ги изрече в края на 2020 г. относно рекордния Бюджет-21 с рекорден дефицит. Подкрепях мнението му, пише в свой анализ политикът Николай Василев.

Ето и пълния текст на анализа:

„Оттогава изтече много вода. Неговите служебни кабинети и сега новото правителство покориха нови висоти във всички дисциплини – по брой актуализации, по размер на бюджета, на дефицита и на дълга, а сега – и по размер на декемврийското харчене.

Под 7 млрд. лв. през декември 2019 г., под 8 млрд. през декември 2020 г. и към 9 млрд. през декември 2021 г.

Като видях излишъка до ноември – достоен за олимпийски златен медал, си рекох, че епохата на „промяната“ може да бъде по-различна от предишните.

За поредна година призовах да завършим годината без дефицит и да няма налудничаво харчене през декември. От него ползите са спорни, а разхищенията в особено големи размери – безспорни. Заблудил съм се – колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите. Финиширахме с дефицит от -3%, пише още Василев.

„Боли ме по две причини:

 

 • Можехме да имаме нулев дефицит, както бих предпочел

 

 • Можехме да използваме милиардите за по-смислени неща и по по-прозрачен начин

 

Думите „разхитителен бюджет“ бяха на президента Румен Радев

 

Неговите служебни кабинети и сега новото правителство покориха нови висоти във всички дисциплини – по брой актуализации, по размер на бюджета, на дефицита и на дълга, а сега – и по размер на декемврийското харчене.

През декември 2021 г. кабинетът потроши повече, отколкото през 2020 и 2019 г.

 

Под 7 млрд. лв. през декември 2019 г., под 8 млрд. през декември 2020 г. и към 9 млрд. през декември 2021 г. Твърдя, че над половината от тези суми имат следните характеристики:

 

 • Не са за текущи нужди (заплати, издръжка), които няма как да бъдат избегнати.

 

 • Обществеността не знае за какво се използваха милиардите. Парламентът – също. Въпреки интереса ми към темата, и аз нямам идея къде потънаха поне десетина милиарда от тези общо 24 млрд. за трите години.

 

 • Ако ред по ред, милион по милион попитаме гражданите съгласни ли са да се направят тези разходи за сметка на дефицити и нови дългове, ще предизвикаме много по-различно настроение от сегашното захаросано безразличие.

 

Бюджетната „промяна“ дойде с множество антииновации

 

 • За пръв път служебно правителство актуализира бюджет – към харчене, естествено. Тезата беше „Вода газим, жадни ходим“. Тази „вода“ под формата на впечатляващо нисък държавен дълг беше грижливо събирана капка по капка две десетилетия, особено през 1997-2008 г., а сега лековато я прахосваме.

 

 • За пръв път служебно правителство променя данъчна политика (с позицията си за покачване на данък печалба за големите фирми до 15%) и пенсии в средата на годината (вече над половината пенсионери получават еднаква пенсия). Апропо -всички партии, които в предишния парламент се спуснаха по популистката пързалка на актуализацията, след това катастрофираха на изборите.

 

 • Да припомня също, че служебният кабинет гръмко се захвана с Плана за възстановяване и очакваше от Брюксел над милиард лева по него, които бяха заложени в бюджета. Стана като с рибата и тигана.

 

 • Само две седмици след актуализацията служебното правителство заяви, че иска нова такава през декември. Т.е. умеем да планираме само за две седмици напред.

 

 • За пръв път посрещаме Нова година без бюджет.

 

 • Почти за пръв път очевидни разходи за следващата 2022 г. се осчетоводяват за предходната 2021 г. – пенсионни добавки, енергийни компенсации. Никой ли не забелязва, че с това се нарушават маса принципи на публичните финанси? Какво мислят ЕК и Евростат по темата? А експертите в Министерството на финансите? Какво пречеше просто да се заложат в Бюджет-22? А, сетих се – управляващите така или иначе планират огромни разходи за 2022 г., че решиха да „скрият“ и тези допълнителни милиард-два.
 • За пръв път казваме предварително, вкл. в коалиционното споразумение, че през юни пак ще има актуализация. Иронично предлагам да има редовни актуализации на всяко тримесечие и извънредни помежду.

Как реагират благосклонните коментатори?

Едно от заглавията беше: „МФ очаква бюджетът да излезе на по-малък от планирания дефицит“. Да, вярно е.

Все едно да планираме да загубим мача с 0:5 и да представим резултата 0:4 за голям успех. Чувствам се като в късния соц с вица, че Брежнев се класирал втори, а Рейгън предпоследен – в състезание, в което участват само двамата.

Постоянно се сещам за думите на Маргарет Тачър: „Не е щедрост да се раздават чужди пари“

Имаме ново управление и нова вълна на оптимизъм – дотук добре.

През цялата 2021 г. се ускоряваше тенденцията за раздаване на милиарди на всички социални групи. Спомням си и друг цитат от мюзикъла „Евита“ – „Докато парите продължават да прииждат, не питаш как“.

Приличаме на фамилия, която получава щедри коледни подаръци – нужни или не, приоритетни или не. Нали са подаръци – „На подарен кон зъбите не се гледат“.

Първоначално си въобразяваме, че парите са дошли от въздуха, от извънземните – все тая. Като разберем обаче, че за целта семейството е взело пореден потребителски кредит (допълнителни 5 млрд. дефицит само за декември), който сега ще трябва да изплащаме всички, настроението може да се влоши.

А като анализираме какво всъщност си купихме и на кого го подарихме – недоумението може да премине в разочарование.

Магистралите ли построихме? Ударно 100 нови детски градини ли? Детската болница ли? Медицински и спасителни хеликоптери ли купихме?

Национален стадион за чудо и приказ ли издигнахме? Лаптопи и таблети за социално слабите ученици ли? Бронирани машини за армията ли?

Всички тези проекти едновременно може и да не струват 5 милиарда! Добавете и своите други 1001 мечти за модернизацията на България. Отговорът е: None of the above. Нито едно от тези неща. Нито през декември 2019, нито декември 2020, нито декември 2021 – декемврийските харчове винаги са за друго и никога не знаем за какво.

Ако въпросът е колко да харчим за социални разходи, за подкрепа на бизнеса или за борба с пандемията, дебатът е един.

Ако въпросът обаче е да не би през декември поредното правителство да обслужва други интереси – подаръци за конкретни фирми, неосъществени ремонти на язовири и свлачища, милиардни аванси за непостроени обекти… – ситуацията е съвсем друга.

От дългогодишните си наблюдения твърдя, че през декември преобладава второто. Затова през лятото споменах идеята за „общественопоръчкова диета“ през декември. Ама друг път – никой не иска да чуе за диета по празниците, само гузно гледаме щетите през януари.

Призовавам да бъде публикуван списъкът на декемврийските харчове за 2019-20-21 г. и да има дебат

Информацията да включва и какви са обществените поръчки – инхаус, аварийни и други маймунджилъци без конкурси.

Какви изненади да очакваме от Бюджет-22?

МФ вече заяви – дефицит от 3% от БВП без извънредните мерки за пандемията и за енергетиката. А заедно с тях – колкото повече, толкова повече. През лятото новите управляващи нарекоха политиката си „по-балансиран подход към бюджета“. Аз пък го наричам популистки и разхитителен.

Ето моя прочит и прогноза:

 

 • Стартираме с „нормална база“ от -3% дефицит или резултат 0:3.

 

 • С милиардите, на които ще сложим етикет „пандемия“ (тук може да се набута всичко) или „цени на тока“, става към -5% дефицит или резултат 0:5.

 

 • С актуализацията през юни ще преизчислим и вдигнем социални разходи с нови 3 милиарда (е, няма да правим цяла актуализация и да загубим нови 2 месеца обществена енергия за триста милиона, нали?) – стават -7% дефицит или резултат 0:7. Ехо, това вече са 10 милиарда дефицит и нов дълг!

 

 • През септември ще има идеи за нова „спешна и абсолютно необходима“ актуализация. Но МФ „отговорно“ ще се противопостави с призиви за дисциплина. Или не.

 

 • Възможно е Евростат и ЕК да ни принудят да осчетоводим разходите, които споменах по-горе, за 2022 г. Ето ни с -8% дефицит или резултат 0:8.

 

 • Тези цифри не включват евентуалните натрупани загуби в държавната енергетика, както и евентуалните нови разходи за държавни предприятия.

 

 • Нека палим свещичка да не се случи нещо извънредно през 2022 г.: 1) война на 500 км от нас в някоя от три възможни посоки; 2) нова версия на коронавируса; 3) мигрантска вълна; 4) природно бедствие; 5) рецесия, енергийна криза. Защото тогава на дълговия фронт ще стане наистина интересно.

 

 • Може би ще има и добри новини. Инфлацията ще повиши номиналния БВП, а оттам и бюджетните приходи. Усилията за повишаване на събираемостта може да дадат резултат, както през 2021 г.

 

 • Накрая на годината ще завършим например с 0.8% по-нисък дефицит от планирания след поредната актуализация и ще обявим това за голям успех. Ще се похвалим, че няколко държави в ЕС имат още по-голям дефицит от нашия. Ще обещаем, че в средносрочна перспектива ще премахнем дефицита. Е, Франция, Италия и Гърция обещават това от средата на миналия век, но там опитите продължават…

 

 • Най-често споменаваните думи през годината ще бъдат Промяна и Реформа.

Еврозоната?

Под въпрос е дали за новите управляващи това изобщо е приоритет.

Плоският данък?

Има опасност скоро да оставят и него в историята. Това за мен ще е моментът да поискам оставки.

На достойния български бизнес и на работещите, които съвестно плащат своите данъци и осигуровки, не се оплакват и не искат нищо от държавата. Благодарение на техния труд и отговорност приходите са високи.

На финансовите министри Светослав Гаврийски, Муравей Радев, Милен Велчев, Пламен Орешарски, Калин Христов, Владислав Горанов, които в много по-трудни времена избраха да бъдат бюджетни патриоти, а не Дядо Коледа. Благодарение на техните усилия държавата е в добро финансово състояние. Засега.

Източник: business.dir.bg

- реклама -