Николай Василев: Кабинетът е по-ляв от на Виденов, изхарчи 9 млрд. лв. за 9 дни

„Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Ще направи най-големият бюджетен дефицит в историята на страната. Нищо нямат намерение да приватизират, нямат планове за публично-частни партньорства. Това е държавен социализъм от най-лош тип“.

Кирил Ананиев: Когато ние теглехме дълг, държавата печелеше от това, а не като сега – за да има „едни пари“

Така икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев коментира в ефира на „Събуди се“ по Нова телевизия работата на кабинета „Петков“.

По думите му, в първите си 9 дни на власт, правителството е похарчило 9 млрд. лв. „Скоростта на промяната е над 1 млрд. лв. на ден“, коментира Василев. И призова властимащите да дадат отчет за тези средства.

„Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията… Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства“, запита Василев.

След искането за мораториум: МФ обяви, че не планира теглене на нов дълг

Той определи мораториума върху цената на парното, тока и водата като „най-антисоциалната мярка“, която е виждал.

„За да може най-бедните да получат 10-20 лв. намаление на сметките за ток, най-богатите са получили стотици левове отстъпка“, коментира финансовият експерт.

- реклама -