Николай Василев
Снимка: Кадър бТВ

Николай Василев говори 7 езика и не се страхува да брани свободния пазар

51-годишният Николай Василев е икономист и финансист, учил е в 4 университета на 3 континента.

Никак не е случайно, че той е предложението на Слави Трифонов за премиер на България. Василев се ползва с доверието на политиците, а малцина могат да се похвалят с биография като неговата – пример за успешен път в кариерата.

Образование

Василев има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета по икономически науки в Будапеща, както и бакалавърска степен по бизнес администрация,финанси и икономика от Нюйоркския държавен университет. Завършил е магистратура по Международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“, участвал е в обменна магистърска програма по данъчна политика, японска икономика и мениджмънт в Университета „Кейо“, Токио, Япония. Сертифициран финансов аналитик (CFA) и член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация.

Кариера

Животът и кариерата му са преминали през 6 държави като е живял, учил и работил в България, Русия, Унгария, САЩ, Япония и Великобритания.

Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор и анализатор в швейцарската банка UBS в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers&Lybrand – Будапеща.

Държавен служител

Николай Василев е бил член на две правителства на България. В периода 2001-2003 г. е вицепремиер и министър на икономиката. Той е част от юпитата на Симеон Сакскобурготски и е един от авторите на програмата на НДСВ. Конфликт с ДПС около приватизацията на „Булгартабак“ тогава му коства поста. От 2003-2005 г. е вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията, като за две години успя за раздържави БТК и да либерализира телеком пазара, а също и да спаси затъващата държавна авиокомпания „Балкан“. От 2005 г. до 2009 г. е министър на държавната администрация и административната реформа. в правителството на тройната коалиция.

Говори 7 езика.

Автор е на три книги – „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г., на български, английски и унгарски език). Василев е твърд привърженик на максимално свободния пазар. Негова е заслугата за това на евровите банкноти да има надпис на български, нищо че страната ни е още далеч от приемането на европейската валута.

- реклама -