Николай Василев
Снимка: Кадър бТВ

Николай Василев: България закъсня с десетилетие за еврото

България е закъсняла с повече от десетилетия за еврото заради моткане и липсата на визия.

Има вариант да влезем съвсем скоро в еврозоната – например първи януари следващата година.

Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред „Тази сутрин“. Според него за целта трябва да нямаме бюджетен дефицит.

„Трябва да се борим с инфлацията и януари 2024 България може да е в еврозоната. Но не поискахме конвергентен доклад. 15 години България направи поредица от глупости например служебния кабинет от 21-ва година, без да обясни медийно и обществено, без да има някаква дискусия отложи датата 1 януари 2023 г.“, добави Василев.

По думите му всичко е въпрос на политическа воля.

„Ако такава има, тогава ще се справим с критериите. За дефицита – аз съм за нулев дефицит. Аз съм против всякакви бюджетни дефицити, защото няма причина за това. Причината е единствено в популистките глави на политиците. А по отношение на инфлацията – това ще остане единственият критерий, който още не е решен, но с по-стабилни консервативни макроикономически бюджетни политики инфлацията може да намалее и бихме могли в скоро време да отговорим на критерия“, смята още бившият икономически министър.

Според Василев инфлацията е на 50% български продукт.

„За бюджетната политика моето виждане е различно от това на сегашното поколение политици. Бих забранил две думи – едната е дефицит и другата актуализация. Според мен няма никакви условия и причини в момента в държавата да има дефицит. Държавата е с най-добрите показатели в своята история от хан Аспарух досега. С най-високи нива брутен вътрешен продукт, няма никакви кризи – няма война, няма рецесия напротив има растеж, няма пандемия, няма бежанска вълна от югоизток, няма природно бедствие и няма нашествие на извънземни. Инфлацията на 50% е привнесена от цените на суровините по света и войната, но на 50% е български продукт“, каза още Василев.

- реклама -